10 VERSCHILLENDE DROOMHUIZEN

In de Utrechtse wijk Lauwerecht hebben tien gezinnen hun droomhuis ontworpen. Uitdaging: het samen eens worden over de plattegrond, steenkeuze en elk hun eigen individuele zoektocht met een architect. Dat resulteerde in tien heel verschillende, maar allemaal bijzonder fraaie woningen.

CPO als verkoopvoorwaarde

Woningcorporatie Mitros verkocht de grond onder voorwaarde dat het gebied in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap ontwikkeld zou worden. Pas nadat de gegadigden een officiële vereniging CPO Verenigingstraat hadden opgericht en de samenwerkingsovereenkomst hadden gesloten, kon de koop beklonken worden. De vereniging organiseerde zelf de architectenselectie en vanaf november 2014 kwamen de eerste schetsen op papier.

Van klassiek tot heel modern

De nieuwe grondeigenaren hadden allemaal heel verschillende ideeën bij hun perfecte woning. Waar de één met heel moderne referentiebeelden aankwam, droomde de ander juist van klassiek, en wou het derde stel een industriële uitstraling. Normaal laten zich deze wensen zich midden in de stad nooit combineren, maar de Verenigingstraat is een oude historische uitvalsweg met historische bebouwing in uiteenlopende stijlen. Zodoende liet het beeldkwaliteitsplan ruimte voor alle verschillende wensen.

KAW architect cpo utrecht

Zelf je huis ontwerpen met een architect

Samen met architect Mark Koopman hebben de stellen een beukbreedte gekozen, de gevel ontworpen en de afwerking gekozen. Ook hadden alle stellen zo hun eigen ideeën bij hun ideale plattegrond. Dat zorgde voor interessante resultaten: de meeste woningen hebben bijzondere indelingen met vides of split levels.

Duurzaamheidsambitie: notaloos

Sommige stellen hadden hoge duurzaamheidsambities en wilden een notaloze woning. Zij investeren nu, maar betalen nooit meer voor energie. Het recept bestaat uit goede isolatie, kierdichting, balansventilatie met WTW, zonnepanelen en een warmtepomp met lage-temperatuurverwarming.

Collectief besparen

Doordat het bouwproces als één project wordt uitgevoerd, besparen de toekomstige bewoners op de algemene bouwkosten. Daarom is gekozen voor één architect, één aannemer en één bouwsysteem. De stichtingskosten liggen tussen € 300.000 en € 500.000 per woning.

Deel project

CPO Verenigingstraat Utrecht

Opdrachtgever CPO Verenigingstraat
Duurzaamheid Deels notaloze woningen: goede isolatie, kierdichting, balansventilatie met WTW, zonnepanelen, warmtepomp met lage-temperatuurverwarming
Programma Ontwerp en bewonersbegeleiding voor 10 woningen
Bouwkosten € 2.000.000 ex. BTW
Jaar van oplevering 2018
Fotograaf Gerard van Beek
Projectteam Mark Koopman Jackel Henstra Lorenzo De Navascués y Lauzet