INDUSTRIE NU CULTURELE TREKPLEISTER

De oude tramwerkplaats in Winschoten is herbestemd als theater. De theaterfunctie bleef in de periode tussen sloop en nieuwbouw actief. De herbestemming van de oude werkplaats gaf een belangrijke impuls aan de revitalisering van het havengebied.

Culturele herbestemming

Om de 4 jaar tussen sloop en oplevering van het nieuwe theater te overbruggen, zocht de gemeente een geschikte locatie voor een tijdelijk theater. De voormalige tramwerkplaats aan de Renselkade bleek na een haalbaarheidsonderzoek van KAW het ideale gebouw op de ideale plek. Met een beperkt budget (Europese subsidie) is de loods omgetoverd tot een theatervoorziening met circa 350 plaatsen. Het hele proces van eerste idee tot oplevering is in elf maanden afgerond.

Renovatie van de tramwerkplaats

De tramwerkplaats is een fraai industrieel gebouw uit het begin van de 20e eeuw, maar verkeerde in matige staat. Het uitgangspunt voor het ontwerp was het versterken van het karakter van het gebouw. Tegelijkertijd is het theater functioneel en bouwtechnisch op orde gebracht. Aan de buitenzijde zijn de bakstenen gevels zoveel mogelijk intact gelaten. Het asbesthoudende dak en de afgetakelde daklijsten zijn vervangen door geïsoleerde dakplaten en een contrasterende witte daklijst.

KAW herbestemming theater tramwerkplaats winschoten

Behoud van karakter

De theaterfunctie nestelt zich in de ruimtes zonder deze aan te tasten. In het foyer en de theaterzaal zijn de authentieke elementen, zoals bakstenen gevels, stalen vakwerkspanten, de oorspronkelijke gevelopeningen en de grote verroeste stalen deuren zichtbaar en voelbaar aanwezig. De overige publieksruimtes en backstage-ruimtes zijn ingepast in de aanwezige kamers en strak afgewerkt. De vlakke vloerzaal met een mobiele tribune biedt veel mogelijkheden voor verschillende gebruikers.

Transformatie van het havengebied

De herbestemming van het theater is de eerste ontwikkeling in de revitalisering van het Renselkadegebied. Het interesse voor amateurgebruik van het theater is groot. Daarom is in 2009 de tweede loods van de tramwerkplaats ook herbestemd tot theaterruimte. Daarnaast staat de oude Phaff fabriek; een rijksmonument waarin aanvullende culturele functies een geweldige plek kunnen krijgen. Voor de cascorestauratie van de fabriek hebben we subsidie aangevraagd.

Uiteindelijk zal het Renselkadegebied een prachtige uitbreiding van het centrum van Winschoten vormen. De industriële gebouwen en de haven geven het gebied karakter, met de oude Tramwerkplaats als bruisend middelpunt.

Deel project

Herbestemming theater De Tramwerkplaats

Opdrachtgever Gemeente Winschoten
Duurzaamheid Hergebruik sanitair, deuren en meubels van het oude theater
Programma Tijdelijk theater
Bouwkosten € 500.000 ex. BTW
Jaar van oplevering 2009
Publicaties 2014 | ArchitectuurNL
Fotograaf Gerard van Beek, Richard Zomerdijk
Projectteam Beatrice Montesano Mark Oostmeijer Sjoerd Betten
Pieter Omlo