WONEN OP MONUMENTAAL LANDGOED

Op de monumentale buitenplaats Rosenburg ontwerpen we voor Arcade Wonen sociale nieuwbouw voor een kwetsbare doelgroep. Twee woongebouwen die als paviljoens in een prachtig herontwikkeld groen landschap komen te staan. Met een nieuwe visie: omgekeerde integratie. Reguliere woningen op een ‘instellingsterrein’.

Sociale woningbouw midden op een monumentaal landgoed

In opdracht van Arcade Wonen maakten we het ontwerp voor twee woongebouwen op buitenplaats Rosenburg in Den Haag. Dit project vormt de start van de herontwikkeling van dit monumentale landgoed van GGZ-instelling Parnassia. In dit eerste deel komen 145 zelfstandige woningen beschikbaar voor een kwetsbare doelgroep die door bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg al jaren lastig een woonplek kan vinden.

Op het terrein is sprake van een omgekeerde integratie. Bewoners wonen in reguliere woningen op een instellingsterrein. Wonen en zorg zijn dus gescheiden. Arcade ontwikkelt en verhuurt woningen direct aan bewoners en Parnassia biedt gezondheidszorg aan waar nodig.

kaw architect parnassia den haag woonzorggebouw architectuur herontwikkeling

Sociale conciërges

De 145 appartementen zijn verdeeld over twee gebouwen en gegroepeerd in ‘woongroepen’ van maximaal 40 woningen. Per woongroep is een zogenaamde ‘sociale conciërge’ aanwezig die een oogje in het zeil houdt en ondersteuning geeft. Het noordelijke woongebouw huisvest twee woongroepen met elk hun eigen entree en algemene functies, maar met gedeelde techniekruimten. Op die manier worden twee (zelfstandige functionerende) woongroepen gecombineerd in één efficiënt bouwvolume. Het zuidelijke woongebouw bestaat uit een drie en vierlaagse vleugel in een L-vorm. In de oksel van de twee vleugels zitten de entree, verticale ontsluiting en algemene functies.

Beschermd wonen op een publieke plek

Het landgoed Rosenburg dateert uit 1712 en is sterk beïnvloed door de Engelse landschapstijl. Met de herontwikkeling geven we een moderne interpretatie aan deze romantische landschapsstijl. Het ontwerp plaatst de gebouwen als paviljoens in het groen en geeft ze een sterke relatie met de publieke parkachtige omgeving.

Zo zijn de buitenruimten ontworpen als verlengde van de gevel en liggen er verhoogde taluds tegen de buitenruimten aan. Daardoor loopt het groen echt tot aan de gebouwen en worden de bouwwerken voelbaar verankerd in het landschap. De verhoogde taluds bieden tegelijk ook privacy voor de bewoners op de begane grond.

De uitdaging was om een veilige, geborgen, maar ook een open woonsfeer te scheppen. Enerzijds voorzien de solide baksteenarchitectuur en aardse tinten in de behoefte om terug te kunnen trekken in de eigen woning. Anderzijds zorgt het interieur voor een overzichtelijke en lichte sfeer. Alle woningen hebben grote puien met een wijds uitzicht en rijken de woningbrede balkons het landschap in.

kaw architect parnassia den haag woonzorggebouw architectuur herontwikkeling

Verhouding tussen de woongebouwen

De twee gebouwen hebben beide een eigen identiteit, maar tegelijkertijd een subtiele verwantschap. Zo heeft elk bouwblok een eigen metselwerk sortering, met deels dezelfde stenen. De detaillering van het prefab beton is aangepast op de karakteristieken van de gebouwen, en zijn ze dus voor beide blokken uniek. Op deze manier blijven de gebouwen als zelfstandige eenheden afleesbaar tussen alle toekomstige ontwikkelingen, maar is het ook zichtbaar dat ze dezelfde woonfunctie hebben.

Deel project

Woonzorgpark Rosenburg, Den Haag

Opdrachtgever Arcade Wonen
Locatie Den Haag
Duurzaamheid Stadswarmte, mossedumdak, pv panelen conform bouwbesluit.
Programma 145 sociale huurwoningen, 124 appartementen en 21 studio's
Publicaties 2021 | AD
Projectteam Heini Wanders Reimar von Meding Koen van Vuuren