LANGER "THUUS"

Langer "thuus" wonen in Coevorden. Met 51 nieuwe levensloopbestendige woningen wonen ouderen veilig en geborgen. Door het terrein her te ontwikkelen is er ruimte voor ontmoetingen, veel groen en een fijne leefomgeving. 

Senioren langer thuis

Senioren wonen steeds langer thuis, dat zijn op dit moment een half miljoen alleenstaande 75-plussers. De verwachting is dat dit aantal rond 2050 is gestegen naar 1,3 miljoen. Senioren willen én kunnen vaak zelfstandig wonen, als er sprake is van een geborgen omgeving met de zekerheid van direct beschikbare zorg.

We willen voor de bewoners met een lichte zorgvraag een veilig woonomgeving creëren. Met Koenen Bouw en Sweco ontwikkelden we een plan voor de herontwikkeling van het huidige terrein De Voorde in Coevorden. 56 verouderde aanleunwoningen maken plaats voor 51 betaalbare, levensloopbestendige woningen. De nieuwe woningen hebben een woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer op de begane grond. Zo zorgen we voor veilige woonplekken. Op de verdieping is een extra ruimte voor hobby’s, maar ook voor praktische installaties. 

Architectonische elementen van vroeger

Het thuisgevoel wordt versterkt door het gebruik van traditionele architectonische elementen, zoals als een melkmeisje raam naast de voordeur. Het gebruik van rustige, eerlijke en duurzame materialen zorgen voor een thuisgevoel. Om het gevoel van geborgenheid en veiligheid te versterken, ontwierpen we afgesloten hoeken met een tuinmuurtje. Daarnaast plaatsen we op de zijgevels van de hoekwoningen openingen. Op deze manier vermijd je donkere en verborgen hoeken. Deze aspecten helpen de bewoners om hun eigen woningen te herkennen en de zitbankjes stimuleren de bewoners om buiten te zitten en in gesprek te komen met buren.

kaw architect voorde coevorden betaalbaar woning ouderen zorg

Via het park naar je voordeur

De zelfstandige woningen liggen rondom twee beschutte hoven in een rustige, parkachtige omgeving. Individuele aspecten als voordeuren, bloembakken en zitjes zorgen voor herkenbaarheid. De ligging van de beschutte binnenplaats biedt bewoners ook voldoende privéruimte. De groene omgeving blijft behouden en bewoners lopen zo via het park naar hun woning.

Toegankelijkheid

De paden in de tuinen en op het terrein zijn op één niveau aangelegd, toegankelijk en rolstoelvriendelijk. Door heldere routes is het terrein dementievriendelijk. Bezoekers en bewoners kunnen bijvoorbeeld nooit op een doodlopend pad wandelen. En licht is heel belangrijk, zodat iedereen in het donker veilig de weg weet te vinden.

Met het toegankelijke ontwerp en de juiste duurzame materialen bouwen we verder aan lang zelfstandig en op een veilige manier “thuus” wonen.

Deel project

Levensloopbestendige woningen Coevorden

Partners Sweco Koenen Bouw
Locatie De Voorde, Coevorden
Programma Herontwikkeling van 51 levensloopbestendige woningen
Jaar van oplevering 2022