BLIKVANGER AAN HET WATER

Almelo staat bekend om de vele textielfabrieken van voeger. Met het appartementencomplex maken we een knipoog naar deze oude fabrieken met materiaal, ruimte en vorm.

Gebied Indië

Het gebied Indië ligt vlakbij het centrum van Almelo en heeft een bijzondere geschiedenis. Indië was vroeger een industrieel complex met de textielfabrieken van ‘Ten Cate’. Het gebied ademt de sfeer van een rijk industrieel verleden en herbergt veel cultureel erfgoed. Het terrein transformeert naar een karakteristiek woon- en verblijfgebied. Een aanwinst voor Almelo.

We kozen voor twee volumes. Met oog voor detail en de geschiedenis is alles gebouwd met een knipoog naar het verleden. De architectuur sluit aan bij het industriële karakter van het gebied. Met het inbrengen van bepaalde metselwerkpatronen en kleurgebruik, duidelijke belijning en een klassieke opbouw krijgt het gebouw een ruimtelijke en karakteristieke uitstraling.

Appartementencomplexen

Met de bouw van twee nieuwe appartementencomplexen brachten we meer keuzevrijheid in koopwoningen op het Indië-terrein. In het complex zijn vijf woningen per laag en twee penthouses op het dak gerealiseerd. Iedere bewoner ervaart vanaf het balkon de openbare ruimte, doordat vanaf elk balkon het water te zien is.

Naast het complex is een robuuste trap/tribune gemaakt, waar bewoners en bezoekers kunnen zitten en uitkijken over het water. Ook de parkeergarage heeft de nodigde aandacht voor detaillering gekregen. De gevels zijn gemaakt met Braziliaans metselwerk wat zorgt voor ventilatie en een robuuste uitstraling.

Naast het appartementencomplex  konden kopers op de aangrenzende locatie een casco-woning kopen en deze helemaal naar eigen smaak en stijl maken. Hiervoor hebben we een inspiratieboek gemaakt.

Deel project

Nieuwbouw Almelo

Programma Appartementencomplexen
Jaar van oplevering 2015
Fotograaf Ronald Zijlstra
Projectteam Martin Waslander