DUURZAAM INFORMATIEPAVILJOEN

Het Landelijk Strijp verbindt de parken De Wielewaal in Eindhoven en het Groene Woud bij Oirschot. Dat vormt één groene long. In deze Landelijk Strijp is er plaats voor sport, werken, recreatie en wonen. Met dit informatiepaviljoen werkten we mee aan het herstellen en versterken van het groene karakter.

Poort naar de stad en natuur

Stadspoort Landbouw: een paviljoen voor informatie over het natuurgebied dat tegelijkertijd als toegang tot het gebied Landelijk Strijp functioneert. Het paviljoen is een ontmoetingsplaats van informatie, educatie en recreatie, waar de verhalen van bedrijven, landbouw en cultuurhistorie verteld worden.

In de Philips Fruittuinen

Frits Philips dacht, ik houd mijn medewerkers gezond, laat ik ze een appeltje geven. Hier in de Philips Fruittuinen, die nu door een biologische boer worden geëxploiteerd, komt de Stadspoort Landbouw te staan. Het informatiecentrum en de boerderij versterken elkaar: hier komen veel kinderen leren over ecologisch boeren en de natuur. Ook professioneel is er internationaal veel aandacht voor de Fruittuinen als koploper op het gebied van biologische fruitteelt.

Ontwerp van het paviljoen

De ontwerpuitdaging ligt in de combinatie van het creëren van een aantrekkelijk boerenerf in samenspel met de overige bebouwing en een iconische plek met verblijfskwaliteit. Het paviljoen vervult deze functie als een scharnier met behoud van de eenvoudige en kenmerkende landschappelijke bebouwing. Met een accent aan het plein krijgt de ruimte een krachtige beëindiging met de beleving van een boerenerf. De bebouwing beschermt het plein tegen de wind. Een accent richting de boomgaard presenteert het complex naar buiten. De hoogte van het paviljoen sluit aan op de bestaande bebouwing en is gelijkwaardig in dakhelling en hoofdvorm.

Vandaag groot, morgen klein?

Het gebouw wordt gebruikt voor seminars, lezingen, exposities, cursussen, vergaderen en informatievoorziening. Om het gebouw compact te houden, is het gebouw lenig van opzet. Zo kunnen de ruimten op de begane grond met schuifpanelen samengevoegd worden tot 1 grote ruimte. Ook kunnen de ontmoetings-, educatie en expositieruimte naast elkaar gebruikt worden en elke variant daar tussenin.

Fris en fruitig binnenklimaat

De basis van het energieconcept ‘Fris en Fruitig’ is als een goede winterjas: hij houdt warmte vast, is vochtregulerend en zorgt voor voldoende frisse lucht. ‘Fris en Fruitig’ is een concept waarbij binnenklimaat, duurzame opwekking en energiebesparing elkaar op natuurlijke wijze versterken. Juist omdat het gebruik van het paviljoen zo veranderlijk is, zorgt deze drie-eenheid in elke situatie voor een aangenaam en duurzaam gebruik.

kaw plattegrond paviljoen stadspoort eindhoven

Gebied rond de Stadspoort

Pilot ‘The Natural Step’

Stadspoort Landbouw is een pilot project voor ‘The Natural Step’, de methode waarmee de gemeente Eindhoven duurzaamheid vorm geeft. Hiermee wil Eindhoven een volledig duurzame stad worden, waarin we de bodem niet uitputten, schadelijke chemische stoffen vermijden, de natuur respecteren en aandacht hebben voor mensen.

Deel project

Paviljoen Stadspoort Landbouw Eindhoven

Opdrachtgever Gemeente Eindhoven
Locatie Eindhoven
Duurzaamheid GPR: 7,9, EPC 1,7 (eis 2,0), The Natural Step Materialenmatrix, warmtepomp met verticale bodemwisselaar, optimaal daglicht en binnenklimaat, LED verlichting
Programma Informatiepaviljoen
Oppervlakte 250 m²
Jaar van oplevering 2013
Fotograaf Gerard van Beek
Projectteam Jackel Henstra Joost van 't Klooster