Solide architectuur, duurzaam onderhoud

De “Vaneg” woningen in Ulft waren flink toe aan onderhoud. De woningen zijn duurzaam gemaakt én hebben de mogelijkheid om in de toekomst eenvoudig nog duurzamer te worden. De bewoners hadden zelf eigen inbreng wat betreft hun gevels.

kaw renovatie architect ulft gevelbosveld

Bewoners enthousiast over hun inbreng

De “Vaneg” woningen van Corporatie Wonion zagen eruit alsof ze op het punt van instorten stonden. Hoog tijd om aan de markt te vragen en met een integraal renovatieaanbod te komen inclusief plannen voor de eerste 54 rijwoningen. Samen met Nijhuis maken we de weg vrij naar duurzaam wonen, ook voor mensen die het minder breed hebben. Bewoners kregen een wezenlijke inbreng bij de gevelindeling van hun woning.

Duurzame renovatie

De stap van energielabel G naar energielabel B speelde zich voor een groot deel in de gevel af. De tochtende gevels gingen er in één keer af en werden vervangen door hoogwaardige puien met een betonnen kader. Dat kader heeft meerdere functies: het beschermt het hout en reduceert substantieel de onderhoudskosten. De plasticiteit maakt de woningen herkenbaar, en het kader zorgt voor samenhang in de buurt.

De invulling van de gevels werd overgelaten aan de bewoners. De woningen hebben energetisch en architectonisch nieuwbouwkwaliteit. Zo was het verantwoord om nieuwe woningen op de koppen van de rijen toe te voegen. Het gevolg: een buurt die op alle fronten werd verrijkt.

Bewoners kiezen zelf wat ze willen

Keuzevrijheid voor bewoners was de kern van het concept. De architectuur is bedacht om hen iets te bieden in plaats van iets voor hen te bepalen. Elke gevel is verdeeld in vakken van 3 m2 die de bewoner zelf kan indelen. Per vak waren er 8 gratis opties. Wie meer wilde kon er iets extra’s bij kopen, zoals een balkon. De bewoners werden geholpen bij het maken van de juiste keuze en werden goed geïnformeerd over alles met betrekking tot techniek en regelgeving. De bewoners konden zo echt kiezen wat ze wilden!

"Bewoners kiezen hun eigen gevelindeling. "

Plug to play systeem voor een hink-stap-sprong

De gerenoveerde woningen zijn helemaal voorbereid om in de toekomst nog duurzamer te worden. Met een Plug to Play systeem kunnen later zonnepanelen en CO2 gestuurde ventilatie aangebracht worden zonder verdere ingrepen. Zo kan de corporatie de woningen op termijn makkelijk opwaarderen tot energielabel A++. Een echte energetische hink-stap-sprong die uiteindelijk verder rijkt dan wanneer alles in één keer was opgelost.

Kers op de taart

Als kers op de taart bleek aan het eind van het proces € 80.000,- overgebleven op de gereserveerde budgetten. Een deel hiervan kon besteed worden aan een nieuwe, collectieve speeltuin.

Deel project

Renovatie Ulft

Opdrachtgever Nijhuis Bouw
Locatie Het Bosveld, Ulft
Programma 54 woningen renovatie + nieuwbouw 5 kopwoningen
Jaar van oplevering 2012
Projectteam Mark Koopman