DE GULDEN MIDDENWEG

We renoveren 102 woningen met respect voor de oorspronkelijke jaren 50 architectuur, maar wel met een duurzaam complex als resultaat.

Een duurzaam complex

Om een verouderd complex te verduurzamen hoeft er niet gekozen te worden tussen nieuwbouw óf drastische verduurzaming, met verlies van de oorspronkelijke architectuur als gevolg. Er is ook een middenweg. We renoveren 102 woningen van Staedion aan de Kapelaan Meereboerweg in Den Haag met respect voor de oorspronkelijke jaren 50 architectuur.

We zoeken de grenzen op tussen verduurzamen en het waarborgen van een historisch beeld.

Pieter Soetaert

Projectarchitect

Het originele aanzicht behouden

Wij waarderen de originele waarde van het complex uit 1950. Bij eerder onderhoud is er afgeweken van de oorspronkelijke architectuur. Ons uitgangspunt is om weer terug te grijpen naar de oorspronkelijke beeldkwaliteiten van het gebouw. We verduurzamen met nieuwe middelen en materialen, maar wel met respect voor de architectuur.

De grens tussen verduurzaming en het behoud van het origineel

Bij het ontwerp is er veel aandacht besteed aan hoe er geïsoleerd kon worden zonder in te leveren op de beeldkwaliteit en zonder dat de bewoners ruimte in de woning moeten inleveren. Met de renovatie wordt een goede isolatie gewaarborgd en krijgen de woningen een veel hoger energielabel. De verduurzaming is een mooie basisstap naar klimaatneutraal en de uitbreiding naar verder verduurzamen kan makkelijk gemaakt worden.

De gulden middenweg

Soms is het lastig te bepalen wat de juiste weg is voor verduurzaming, terwijl verschillende partijen toch ook behoudt van het oorspronkelijke gebouw waarderen. Door intensief contact en samenwerking tussen het ontwerpteam, het bouwteam en de corporatie worden hier de originele kwaliteiten bewaakt. Het hoeft niet altijd of nieuwbouw óf drastische renovatie, door te kiezen voor de gulden middenweg kan er ook voldoende kwaliteit gewaarborgd worden.

Deel project

Renovatie complex Den Haag

Opdrachtgever Staedion
Programma 102 woningen
Jaar van oplevering 2021
Fotograaf Scagliola Brakkee
Projectteam Pieter Soetaert