HISTORIE IN NIEUW SCHOOLGEBOUW

In Ederveen gaan twee basisscholen samen met in totaal 650 leerlingen. Ondanks dat het een groot gebouw is, oogt het vriendelijk en is het goed gelukt in de kleinschaligheid.

Groei zorgt voor gedeeld nieuw schoolgebouw

Gelegen in de provincie Gelderland ligt het dorp Ederveen met ongeveer 3600 inwoners. Omdat het dorp redelijk centraal ligt bij bijvoorbeeld Veenendaal en Ede groeien twee basisscholen in dit gebied. Daarom gaan de gereformeerde Calvijnschool en de hervormde Julianaschool samen in één gebouw, omdat ze letterlijk uit hun jasje groeien.

Met 650 leerlingen in het nieuwe schoolgebouw is het niet zomaar een basisschool. Het is groot, maar het grote gebouw krijgt een kleinschalige uitstraling door verschillende geschakelde volumes die voorzien zijn van kappen. Dit past goed in het dorp en het omliggende landschap. De groene daken en de aardetinten maken dat het een vriendelijke uitstraling heeft.

kaw architect basisschool ederveen mark koopman ontwerp architectuur

Slagenlandschap in interieur

Beide scholen zitten onder hun eigen kap en behouden hun identiteit en visie op onderwijs. Op de begane grond in het midden verbindt de gymzaal de twee basisscholen. Daarboven, op de eerste verdieping, vindt je een collectief programma. De twee basisscholen delen (speel)lokalen, afhankelijk van welke school ze op dat moment nodig heeft.

basisschool-ederveen-mark-koopman-ontwerp-architectuur

In het interieur zie je de cultuurhistorische geschiedenis van Ederveen duidelijk terugkomen. Het slagenlandschap is iets waar het dorp trots op is. Dit was een belangrijk onderdeel dat terug moest komen in het gebouw. De verschillende programmaonderdelen van de scholen worden gekenmerkt door verschillende slagen. De verschillende scholen en de gymzaal zitten allemaal in een eigen ‘slag’ in het gebouw.

Deel project

Schoolgebouw Ederveen

Opdrachtgever CBS De Waterstroom en Calvijnschool Gemeente Ede
Partners Kleissen Enervisie Bartels Cauberg Huygen
Locatie Ederveen
Duurzaamheid BENG, warmtepompen, full electric, zonnepanelen.
Programma Ontwerp nieuw schoolgebouw
Bouwkosten € 7.000.000 ex. BTW
Jaar van oplevering 2021
Fotograaf Scagliola Brakkee