LAGE ENERGIEKOSTEN DOOR KLIMAATGEVEL

De Mozartflat in Tilburg is van cruciaal herstel naar complete verduurzaming gegaan. Het herstellen van de betonrot in de balkonconsoles zou per woning zou te duur zijn. Daarom hebben de bewoners, VvE en de woningcorporatie de handen ineengeslagen waardoor ze nu klimaatbewust kunnen wonen.

Een gezamenlijke oplossing

Het herstellen van de betonconsoles van de Mozartflat was noodzakelijk voor VvE en woningcorporatie. De balkons konden al jaren niet meer gebruikt worden en voor de veiligheid van alle bewoners moest er een oplossing komen. Omdat het herstellen per woning te duur zou worden, zijn de VvE en woningcorporatie gezamenlijk opzoek gegaan naar een oplossing. De hele flat verduurzamen was een grote wens van alle partijen, omdat dit zorgt voor minder kosten op korte termijn én meer winst op lange termijn voor de bewoners.

Na de eerste brainstorms hebben wij de VvE en woningcorporatie WonenBreburg ondersteund in de verdere uitwerking en proces. Uiteindelijk is de verduurzaming van de flat  uitgegroeid tot de grootste opgave in de proeftuin aardgasvrij. Er is gewerkt met meerdere aannemers omdat de bijzondere klimaatgevel van de flat vraagt om een diversiteit aan expertise. Ieder als specialist op zijn eigen gebied, maar allemaal met hetzelfde doel: de problemen oplossen en tegelijk de flat verduurzamen.

Klimaatgevel Mozartflat Tilburg KAW architect duurzaam

Wooncomfort verhogen

Door de hele flat in één keer aan te pakken zijn er extra mogelijkheden in de verduurzaming. De Mozartflat is aangesloten op het stadsverwarmingsnet waardoor de flat nu helemaal aardgasvrij is. Ook zijn er zonnepanelen op het platte dak geplaats en worden alle ramen voorzien van HR++ beglazing. De verduurzaming levert de bewoners niet alleen lagere energiekosten op. Het wooncomfort gaat ook omhoog. Door de unieke klimaatgevel, een grote glazen wand om de balkons heen, kunnen de bewoners straks namelijk het hele jaar door profiteren van hun balkon. Dit zorgt voor een aangenaam binnenklimaat én extra woonoppervlak.

Glazen klimaatgevel

Aan de zuidzijde van de flat wordt een grote glazen gevel geplaatst. Het concept van de klimaatgevel is tot in detail uitgewerkt door balkonleverancier Balco. De constructie die de balkons ondersteund lost enerzijds het probleem van de onveilige balkons op. Daarnaast draagt de grote glazenwand enorm bij in het verlagen van de energiekosten. Een energieadviseur heeft uitgerekend dat je met deze klimaatgevel de isolatiewaarde van triple glas haalt. Een bijzondere eyecatcher waar de bewoners elke dag gebruik van kunnen maken.

Tevreden bewoners

De bewoners van de Mozartflat spelen een grote rol bij een succesvolle afronding van de opgave. Van de 256 woningen is ongeveer 48% in het bezit van de woningcorporatie, het overige deel van de woningen is in bezit van particuliere eigenaren van de appartementen. De bewoners moesten samen tot overeenstemming komen over de verduurzaming met bijbehorende klimaatgevel. Het draagvlak bij de bewoners is groot, bij de stemming voor de klimaatgevel was 99% van de bewoners voor. Met alle partijen werken we samen aan de vernieuwing van de Mozartflat. Zo zien wij dat natuurlijk het liefst!

Deel project

Verduurzaming Mozartflat Tilburg

Opdrachtgever Wonen Brebrug Vereniging van Eigenaars Mozartflat
Duurzaamheid Klimaatgevel, zonnepanelen, warmtenet
Jaar van oplevering 2021
Fotograaf Impressies Balco
Projectteam Mathieu Kastelijn Tom Grootscholten