EEN WIJK DIE DUURZAAM ÉN GESCHIKT VOOR OUDEREN IS

Vorige week ging hij open: de duurzame én levensloopbestendige modelwoning. Stampvol mensen die willen zien hoe ze hun huis kunnen aanpassen voor de oude dag. Mensen zijn blij verrast met de transformatie. Want de meeste ouderen willen niets liever dan blijven op hun vertrouwde stekkie, dichtbij buren en familie.

Energie- en zorgtransitie in één klap

Om dat mogelijk te maken werken we in Gieten aan iets bijzonders: de Wijk van de Toekomst! In dit project werken gemeente, corporatie, milieufederatie en zorginstellingen met elkaar samen om de wijk met zo’n 330 huur- en koopwoningen te verduurzamen, en te zorgen dat ouderen hier kunnen blijven. Vergrijzing en verduurzaming samen aanpakken.

Grijs + groen = goud

Grijs en groen blijkt hier een gouden combinatie. Achteraf lijkt het zo logisch om woningaanpassingen te combineren met de verduurzaming van de woningen. Toch wordt dat verder in Nederland nog nergens zo gedaan. Want je hoeft immers maar één keer met de bewoners om tafel en de aannemer kan alles tegelijk uitvoeren. Zo bespaar je een hoop kosten. Belangrijker nog: op een andere manier zou je nooit zo open in gesprek raken over woningaanpassing en domotica. Zeker niet met deze doelgroep, want ouderen zijn vaak huiverig voor verandering. Ouderen reageren op de modelwoning met “moet dit allemaal?!“ Maar er is wel een zaadje in hun hoofd geplant. Ze gaan nadenken over hoe ze thuis kunnen blijven wonen.

Er is wel een zaadje in hun hoofd geplant. Ze gaan nadenken over hoe ze thuis kunnen blijven wonen.

Martin Waslander

Projectleider

Langer thuis wonen mogelijk maken = ouderen betrekken

Als je ouder wordt, is het niet altijd makkelijk in je eigen huis te blijven wonen. Maar verbouwen, dat is voor de meesten een grote drempel. Daarom nemen we de mensen mee in het proces. Met een enquête, keukentafelgesprekken en de modelwoning luisteren we naar wat zij nodig hebben, en kunnen zij langzaam wennen aan het idee dat er meer mogelijk is.

In de modelwoning kunnen mensen ideeën opdoen hoe het ook kan: alle drempels eruit, een stalling voor de scootmobiel, een nieuwe indeling beneden waardoor mensen de trap niet meer op hoeven. En als ze dat wel kunnen, is er boven een toilet gekomen opdat ze niet van de trap vallen als ze ’s nachts eruit moeten. Overal is domotica geïnstalleerd. Hoe dat helpt, staat op het bordje daarnaast.

Het huis aanpassen is een goede stap, maar daar kom je er niet mee. Daarom denken ook zorgpartijen mee aan de Wijk van de Toekomst. Icare levert de thuiszorg vanuit het verzorgingshuis in de buurt. En Impuls helpt bij het organiseren van klusjes in huis. Ook is er een eetclub opgericht om eenzaamheid tegen te gaan.

Interessant hoor, om te zien wat er allemaal mogelijk is met domotica!

bewoner Wijk van de Toekomst

No-regret investeren in duurzaam wonen

Wat ga je nu investeren in duurzaamheid, zodat je uiteindelijk met zo min mogelijk kosten CO2neutraal wordt? Met deze gedachte hebben we een plan gemaakt om alle 140 woningen van corporatie De Volmacht rationeel te verduurzamen. Veel CV-ketels zijn kort geleden vervangen, dus we kunnen nu niet van het gas af zonder heel veel afval te produceren. Nu krijgen ze isolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Alles zo, dat de woning in fases gasloos en CO2neutraal kan worden.

Stimuleer particulieren hun huis te verduurzamen

In de modelwoning kunnen buurtbewoners informatie krijgen hoe ze dat aan kunnen pakken. Mensen zijn nieuwsgierig hoe zo’n warmtepomp er nou in het echt uit ziet. Op die manier stimuleren we ook particuliere woningeigenaren om met verduurzaming aan de slag te gaan!

De woning is zo gemaakt, dat die gasloos wordt als de ketels op zijn.

Opdrachtgever De Volmacht

Deel project

Wijk van de Toekomst Gieten

Partners Impuls Icare
Duurzaamheid verduurzaming 140 woningen met isolatie, zonnepanelen en warmtepomp. Met voorbereiding om gasloos te worden.
Bijzonderheid Particulieren worden gestimuleerd te verduurzamen
Programma verduurzamen en levensloopbestendig maken 140 woningen
Jaar van oplevering 2019
Projectteam Martin Waslander
Wijk & dorpsvernieuwing