OP HEILIGE GROND

Het gebied waar vroeger het voetbalstadion van FC Groningen huisde, is de afgelopen jaren ingevuld als nieuwe woonbuurt dicht bij het centrum. Als sluitsteen van dit inbreidingsgebied ontwerpt KAW een gebouw met 72 aardbevingsbestendige appartementen, geheel in stijl met de voetbaltraditie.

Baksteenarchitectuur

Het complex vormt de grens van het inbreidingsgebied en verbindt de nieuwbouw met de bestaande Oosterparkwijk. Het trappenhuis met haar grote vide markeert de hoek van de nieuwbouw en maakt het gebied stedenbouwkundig af. De groene liftschacht is een knipoog naar het voetbalverleden. De architectuur sluit met haar klassieke driedeling van plint, tussendeel en kroon aan bij de jaren ‘30 baksteenarchitectuur van de wijk, zowel qua kleurstelling als qua detaillering.

De helden van FC Groningen

De roemruchte historie van het Stadion Oosterpark, daar kun je als architect niet aan voorbijgaan. Nu herinneren het voetbalveld op de kopgevel en metershoge portretten van de helden van FC Groningen in de entree aan 35 jaar voetbal op deze plek. Het gebouw is daarmee bijna een memento geworden, dat direct door de buurt is omarmd. “Die mannen daar, die zijn de trots van heel veel mensen”, aldus een ontroerde bewoner. Architecte Beatrice Montesano, groot SSC Napoli fan, wist daarmee goed aan te sluiten bij de belevingswereld van de wijk. Voetbal verbroedert!

Aardbevingsbestendige appartementen kaw architect groningen

Aardbevingsbestendige appartementen

De stad Groningen ligt in het aardbevingsgebied: een extra uitdaging in de constructie. In dit geval maken we het gebouw bestand tegen aardbevingen met het Base Isolation systeem. Dit houdt in dat het gebouw ‘los’ gebouwd wordt van de fundering. Tussen de half verdiepte parkeerkelder en de eerste woonlaag komen dempers die de krachten van de aardschokken opvangen. Gebouw en grond kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. Op deze manier wordt de veiligheid van de bewoners van het woongebouw gewaarborgd bij een eventuele aardbeving. De techniek wordt zichtbaar gemaakt in het trappenhuis.

Tips voor aardbevingsbestendig ontwerpen

Lees ook BLOG #53 ‘Negen tips voor een aardbevingsbestendig gebouw’ om meer te weten over de aardbevingsbestendige constructie.

Deel project

Aardbevingsbestendige Appartementen Zaagmuldersweg Groningen

Programma Ontwerp aardbevingsbestendig gebouw met 72 appartementen
Jaar van oplevering 2017
Fotograaf Gerard van Beek
Projectteam Beatrice Montesano Martin Waslander Karlijn Keppel Mark Oostmeijer Katja Heid