INSPIRATIE UIT OUDE INDUSTRIE

De Zeebuurt in Harderwijk vergrijst en daardoor is er een toenemende vraag naar gelijkvloerse woningen. De opzet van de plattegronden en de extra brede verkeersruimten maken de gelijkvloerse appartementen geschikt voor senioren.

Bijzonder woningtype

Meer auto’s in de wijk betekent dat het parkeren grotendeels op eigen terrein moet plaatsvinden. Door de beperkte ruimte van de percelen plaatsen we het parkeren deels onder het gebouw. Dit was de aanleiding om een bijzonder woningtype op de 1e twee bouwlagen te ontwikkelen met een tuinkamer op de begane grond. Dit zorgt er meteen voor dat het straatniveau levendig wordt.

Senioren en omwonenden betrekken bij ontwerp

Het seniorenprogramma maakt dat de appartementen iets groter zijn dan de oude portieketageflats. Omdat de nieuwe bebouwing dicht op de bestaande woningen staat, hebben we de omwonenden betrokken bij het ontwerp van de galerijzijde. Want ook zij willen prettig wonen.

Genomineerd voor de Fritz-Höger-Preis in 2017

kaw meesterstraat hardewijk woningbouw Fritz-Höger-Preis architect

Inrichting openbare ruimte

De twee gebouwen zijn gespiegeld ten opzichte van elkaar, waardoor de entrees recht tegen over elkaar liggen. Het gebied tussen de twee hoofdentrees wordt ingevuld als een pleintje. De terrassen aan de straatzijde worden afgeschermd door een beukenhaag. Het pleintje richten we in met bomen en bankjes.

Inspiratie uit oude industrie

De rationele opzet van de straatgevel maakt dat het gebouw een industrieel karakter krijgt. De grote openingen zorgen enerzijds voor veel daglicht in de woningen en anderzijds voor een prachtig uitzicht over de haven.

Architectuur als een warme jas

De gebouwen voelen door het ton-sur-ton kleurgebruik van aardetinten warm aan. Het gekleurde en geëtste beton in combinatie met de oranje-bruine bakstenen geeft de gebouwen een solide uitstraling. Het industriële karakter van de plek benadrukken we met de ranke bronskleurige kozijnen. Met blank gelakte houten plinten en deurkozijnen en grijze lambrisering kleden we het interieur van de algemene ruimten aan.

Deel project

Appartementen Harderwijk

Locatie Burgemeester de Meesterstraat, Harderwijk
Bijzonderheid Genomineerd voor de Fritz-Höger-Preis 2017, categorie woningbouw
Programma Seniorenappartementen
Fotograaf Sebastian van Damme, Gerard van Beek