Hoge kwaliteit bij sociale huurwoningen

Waar goed wordt samengewerkt worden mooie resultaten geboekt. En dat is bij de nieuwbouw aan de Hoorneslaan zeker het geval. Door betaalbaarheid op een slimme manier in te zetten hebben wij kwalitatief hoogwaardige woningen ontwikkeld.

KAW architect woningbouw leef de ruimte Katwijk mathieu Kastelijn

Toekomstproof

Een steeds grotere groep bewoners in de wijk Hoornes Noordoost is aan het vergrijzen, maar geen enkele van de 500 woningen is geschikt voor deze groep. De bewoners moeten gedwongen de wijk verlaten als ze ouder worden. Dat is niet alleen vervelend, maar dit heeft ook een negatief effect op de sociale structuur binnen de wijk.

Het is daarom van belang dat meer geschikte en betaalbare woningen in deze buurt ontstaan. Met de komst van de 87 levensloopbestendig sociale huurwoningen dragen we bij aan een gezondere woningportefeuille. Daarnaast zijn er drie appartementen ingericht voor mindervalide bewoners.

Een ontwerp zonder fratsen

In het voortraject schreven we een visie die we uiteraard goed konden inzetten bij het ontwerp: “Visie voor een flexibele transformatie-aanpak van de hele wijk”. De nieuwbouw van de drie appartementengebouwen aan de Hoorneslaan is de eerste stap in de transformatie van Hoornes Noordoost, een jaren ’60 wijk op een steenworp afstand van zee. Een mooie plek waar de woningen nu kwaliteit en diversiteit in de wijk brengen. We hebben een nieuw type geïntroduceerd voor één- en tweepersoonshuishoudens, maar ook grotere appartementen voor drie tot vierpersoonshuishoudens, met bijzondere, ruime balkons en buitenruimtes.

KAW architect woningbouw leef de ruimte Katwijk mathieu Kastelijn sociale woningbouw

Stempelstructuur wijk

De wijk is verkaveld volgens een typische stempelstructuur. Het streven is altijd geweest om de stempelstructuur te versterken, door aanwezige kwaliteiten als groen, licht en lucht beter in te zetten bij de kwaliteit van het wonen.

De gebouwen zijn omzoomd door lage tuinmuurtjes en afwijkende bestratingen. Gedraaide kopwoningen worden de maken de gebouwen van alle kanten vriendelijk.

Achter de woningen vind je rustige en groene hoven. Bewoners hebben daar een tweede balkon over de volle breedte en kunnen zo heerlijk genieten van het groen en de rust.

Aan de voorzijde zijn de gevels vanwege de knikkende vorm kenmerkend en breken de lengte van de gebouwen op. Daarnaast brengen ze veel daglicht in de woning. De robuuste bakstenen met rijke detailleringen geeft het een luxe uitstraling.

KAW architect woningbouw leef de ruimte Katwijk mathieu Kastelijn sociale

Recyclebaar systeem

Sinds 2010 werken wij aan het systematiseren van betaalbaar wonen voor de vervangingsopgave van naoorlogse portiekwoningen. Door een succesvol prototype te ontleden en opnieuw toe te passen, ontstaat een systeem dat we door verschillende bouwpartijen kunnen laten uitvoeren.

Leef de ruimte

De kwaliteit van het gebouwconcept zit in de toegankelijkheid van de woningen, de voor sociale huur relatief grote woningen, de architectonische uitstraling, de inbedding in verschillende stedenbouwkundige structuren, en een steeds betere prestatie op het gebied van duurzaamheid.

Er is Ruimte Zat voor meer woningen in de stad. Ruimte die je kunt gebruiken voor meer woningen. Wij deden uitgebreid onderzoek naar de capaciteit van bestaande wijken. Alleen al woningbouwcorporaties kunnen het aantal woningen in naoorlogse wijken gemiddeld met 25% laten toenemen. Benieuwd hoe?

Naar Ruimte Zat onderzoek

Deel project

Duurzame nieuwbouw Katwijk

Opdrachtgever Dunavie
Locatie Hoorneslaan, Katwijk
Programma 87 sociale huurwoningen
Oppervlakte 9.120 m² BVO
Jaar van oplevering 2018
Projectteam Mathieu Kastelijn Wout Smits Manora van Wijck