STEDELIJKE SCHOOL MIDDEN IN PARK

Een van de meest bijzondere scholen van Groningen: midden in het groen en midden in de stad. Met daarnaast nieuwe, betaalbare woningen. De Treslinglocatie wordt de nieuwe thuisplek voor de leerlingen en bewoners.

Leerzame plek in de stad

Midden in het Oosterpark ligt een plek in de stad waar mensen graag wonen en kinderen goed onderwijs kunnen volgen. Volledig passend bij de Oosterparkwijk met haar diversiteit aan leefstijlen en woonwensen. Twee scholen uit de wijk gaan samen, inclusief een kinderopvang. Een belangrijke plek, het is namelijk de enige school in de Oosterparkwijk.

De IKC Borgmanschool en de naastgelegen appartementen zijn onderdeel van het Oosterpark, de aanwezige groene structuur loopt door over het  terrein van de school en appartementen. Twee gebouwen worden in één keer naast elkaar gebouwd. Twee verschillende gebouwen, maar overduidelijk familie van elkaar in de architectuur. 

kaw tresling groningen kindcentrum school kasper niezen architect

Het gevoel van de school in het groen wordt sterk met een zachte overgang tussen binnen en buiten met een terreinontwerp van wUrck. Uiteraard is de school aardbevingsbestendig. 

Duurzaamheid

Een goede ontwerpstructuur is nodig voor energie-efficiëntie. We maken een gebouw met een lage energiebehoefte. Daarnaast verminderen we de exploitatiekosten door investeringen in hoge intensiteit lichtsystemen en effectieve verwarming- en koelinstallaties. Duurzaamheid betekent niet alleen milieuvriendelijke gebouwen in gebruik, ook het ontwerp en de materiaalkeuze hebben invloed op de duurzaamheid. Zo gebruiken we bijvoorbeeld materiaal bij het traditionele metselwerk met een lange levensduur. 

kaw tresling groningen kindcentrum school kasper niezen architect

Het gezicht van de school

Leerpleinen vormen een belangrijke rol in de onderwijsvisie. Deze school heeft namelijk geen leerlinglokalen, een uitdagend concept. De leerpleinen zijn gescheiden door verkeersruimte en een grote tribunetrap in de vide. Deze koppelt de verschillende bouwlagen. De leerpleinen liggen aan de voorkant van het gebouw met een prachtig uitzicht over het park. Zij vormen het gezicht van de school. 

Deel project

Integraal kindcentrum Groningen

Opdrachtgever Nijestee O2G2
Programma Integraal kindcentrum in Groningen
Jaar van oplevering 2021
Publicaties 2021 | architectenweb
Fotograaf Laurens Kuipers | Hans Morren | Ronald Zijlstra