STEDELIJKE SCHOOL IN PARK

Een van de meest bijzondere scholen van Groningen: midden in het groen en midden in de stad. Met daarnaast nieuwe, betaalbare woningen. De Treslinglocatie is de nieuwe thuisplek voor de leerlingen en bewoners.

Leerzame plek in de stad

Midden in het Oosterpark ligt een plek in de stad waar mensen graag wonen en kinderen goed onderwijs kunnen volgen. Helemaal passend bij de Oosterparkwijk met haar diversiteit aan leefstijlen en woonwensen. Het nieuwe integraal kindcentrum Borgman Oosterpark biedt onderwijs en kinderopvang voor kinderen van 0 tot 13 jaar.

Het IKC Borgman en de naastgelegen appartementen zijn onderdeel van het Oosterpark, het groen ‘stroomt’ door over deze locatie. De landschapsinrichting is ontworpen door wUrck. De twee gebouwen zijn een soort paviljoenen in het groen, rustig en uitnodigend. De gebouwen horen bij de stad, maar door het landschapsontwerp wordt het park de stad in getrokken. School en appartementen zijn als één project gebouwd en aardbevingsbestendig gerealiseerd.

kaw tresling groningen kindcentrum school appartementen kasper niezen architect

Duurzaamheid

Een goede ontwerpstructuur is nodig voor energie-efficiëntie. Het gebouw heeft een lage energiebehoefte. Daarnaast zijn de exploitatiekosten door investeringen in hoge intensiteit lichtsystemen en effectieve verwarming- en koelinstallaties zeer laag. Duurzaamheid betekent niet alleen een milieuvriendelijk gebouw in gebruik, ook het ontwerp en de materiaalkeuze zijn van grote invloed.

kaw tresling groningen kindcentrum school kasper niezen architect

Het gezicht van de school

Leerpleinen vormen een belangrijke rol in de onderwijsvisie van het IKC Borgman Oosterpark. De school heeft geen leerlinglokalen, een uitdagend concept. De leerpleinen zijn gescheiden door verkeersruimte en een grote tribunetrap in de vide. Deze koppelt de verschillende bouwlagen. De leerpleinen liggen aan de voorkant van het gebouw met een prachtig uitzicht over het park.

Deel project

Integraal kindcentrum Groningen

Partners wUrck Rottinghuis Dijkhuis Ingenieurs Bureau 1232
Programma Integraal kindcentrum
Jaar van oplevering 2021
Publicaties 2021 | architectenweb
Fotograaf Stijn Poelstra | Ronald Zijlstra | Laurens Kuipers