WONEN IN EEN BOSTUIN

Tijdens deze ontwerpstudie in Eindhoven creëren we 40 woningen in een groene omgeving. Met het concept willen we ruimtelijke kwaliteit maken door lowtech duurzaamheid.

Gezonde leefruimte

40 woningen midden in een bostuin. Voor velen een droom. De functionele dakoverstekken zijn beeldbepalend voor het ontwerp van dit concept. De overstekken houden in de zomer de hete zon buiten en in de winter laat het de prettige warmte toe. Uiteraard maken we in het ontwerp gebruik van zonnecollectoren en PV-panelen.

Binnen is de vrijheid hoe je de leefruimte invult. Wat vaststaat is de toepassen van natuurlijke en gezonde materialen. Er is ruimte voor expliciete woonvormen en innovatieve ontwikkelingen, zoals een speciale ionisatiefilter die fijnstof uit de ventilatielucht verwijderd voor een gezonde omgeving. Binnen de groenstructuur van Bosrijk worden de woningen vormgegevens als beelden in een beel­dentuin.

Weelderige bostuin

In de tuin staat beplanting die tijdens alle seizoenen mooi en functioneel is. De wadi in de tuin vertraagd het overtollige water. Door deze opvangmogelijkheden is deze tuin een verrijking voor het microklimaat. Daarnaast voldoet het groen als een natuurlijk privacyscherm. In de tuin vind je een prachtig veld aan bloemen, goed voor de biodiversiteit.

De bestaande bomen laten we staan voor natuurlijke zonwering. Het gehele landschap vormt een grote speelaanleiding voor kinderen.

Gasloos, circulair en klimaatbewust

Duurzaamheid heeft een prominente rol in dit concept, passend bij de ambities van de stad; aardgasloos, circulair en klimaatbewust. Zo geeft een hoogwaardige isolatieschil een prettig gevoel binnen en blijft door nachtventilatie de lucht in het gebouw vers.

Deel project

Ontwerpstudie nieuwbouw Bosrijk Eindhoven