STUDIO'S IN HET CENTRUM

Een weggebroken gebouw in hartje Amsterdam stelt de bouwer voor een extra uitdaging. In deze smalle straatjes is geen ruimte voor een bouwplaats. De inbreidingslocatie aan de Van Noordtstraat vraagt om een andere manier van ontwerpen.

Bouwen zonder bouwplaats

De grootste uitdaging in dit hoogstedelijke gebied is de beperkte bouwplaats, die binnen de grenzen van het bouwkavel moet blijven. Een leuke opgave voor architect Mark Koopman, die in dit ontwerpproces bij de producent begon. Het gebouw is volledig ontworpen met prefabricage, waaronder het betonskelet en de prefab gevel. Just-in-time-leveringen houden de bouwplaats overzichtelijk en veilig.

Ik neem iets van de stad, daarom wil ik ook iets teruggeven aan de stad.

Architectuur

Het gebouw staat op een mooie locatie naast oude pakhuizen en omvat 9 studio’s voor expats die een dakterras met prachtig uitzicht delen. De opdrachtgever wil met dit gebouw iets teruggeven aan de stad. Dat moest tot uitdrukking moet komen in de gevel. Daarom is er gekozen voor relatief dure materialen, zoals hardstenen dorpels, een 19e eeuws stalen portiek en een gelaagde baksteendetaillering. De appartementen zijn heel licht en hebben een sterke relatie met buiten door de twee Franse balkons met grote deuren.

Deel project

Studio’s aan de Van Noordtstraat, Amsterdam

Opdrachtgever Particulier
Programma Stedelijke inbreiding
Bouwkosten € 650.000 ex. BTW
Jaar van oplevering 2016
Fotograaf Gerard van Beek