ONS-KENT-ONS ANNO NU
Goed Wonen Gemert werkt aan de volgende stap in de vernieuwing van de wijken Berglaren en Molenakker. Met oog voor verduurzaming, verdichting en sociale samenhang werken we aan een toekomstbestendige wijk.
Kans voor bestendigen van de wijk
In de wijken Berglaren en Molenakker in Gemert hebben we in 2005 een stedenbouwkundig plan gemaakt als onderdeel van een integrale wijkvernieuwing. Nu, bijna 20 jaar later, zetten we deze ontwikkeling voort met een nieuw herstructureringsplan voor in totaal circa 100 woningen, verspreid over meerdere deelgebieden. Sommige woningen zijn verouderd en sluiten niet meer aan bij de eisen van deze tijd. We beoordelen per locatie of renovatie mogelijk is of dat sloop en nieuwbouw de betere keuze is. Maar het gaat om meer dan alleen woningen. Samen met Goed Wonen Gemert, bewoners en de gemeente werken we toe naar een aanpak die verdichting slim combineert met woonkwaliteit en sociale cohesie.

Herstructurering met menselijke aanpak
Goed Wonen Gemert staat als relatief kleine woningcorporatie voor een grote opgave. Sloop lijkt een logische keuze, maar wordt niet op voorhand als enige oplossing gezien. Zekerheid over de woning is voor bewoners een basisrecht. Daarom starten we niet met een toekomstvisie die onzekerheid schept, maar juist met een helder en eerlijk gesprek. Wat betekent herstructurering voor de mensen die hier wonen? Welke afwegingen spelen een rol?
Wij zijn door de corporatie gevraagd om dit proces van begin tot eind te begeleiden. Van analyse en een intensief bewonersparticipatietraject tot stedenbouwkundig plan en uitvoering. Vanuit een neutrale rol brengen we de sociale, ruimtelijke en bouwkundige aspecten in kaart. Bewoners begrijpen vaak de noodzaak van sloop, maar willen vooral snel duidelijkheid. Door een gestructureerde en zorgvuldige aanpak creëren we binnen enkele maanden helderheid op adresniveau, waardoor onzekerheid en weerstand worden voorkomen.

De wijk in portret
Hoe ervaar je een wijk door de ogen van haar bewoners? De straatfotografie bracht niet alleen prachtige portretten, maar ook ongefilterde verhalen over het dagelijks leven in de wijk. Berry (53) kan de school van zijn kinderen zien, zo dichtbij is het en dat is een groot voordeel. Hans (66) woont al twintig jaar in de Schoutenstraten en waardeert de rust en gemoedelijkheid. Alleen is het soms écht lastig om een parkeerplek te vinden. Eline (26) waardeert het ‘ons-kent-ons’ gevoel, maar mist groene ruimte in de wijk voor haar hond.

Paris-proof plan
Binnen het stedenbouwkundig plan hebben we beperking van warmte en koelvraag als uitgangspunt genomen. De nieuwe bouwblokken en balkons worden gesitueerd volgens passiefhuisprincipes, waarbij zonligging en natuurlijke overstekken bijdragen aan een energiezuinig ontwerp. Verdichten en vergroenen gaan hierbij hand in hand. We herstellen de groenstructuur door een laan te creëren en voegen groene plekken met wadi’s toe, waar bewoners echt kunnen wonen en verblijven.
Van plan naar realisatie
Het sloopbesluit is een belangrijke mijlpaal, maar het project gaat verder. We werken nu samen met de corporatie en bewoners aan het stedenbouwkundig plan en bereiden de uitvoering in fases voor. Onze aanpak heeft geresulteerd in een gedragen plan met een divers woonprogramma, verbeterde leefomgeving en meer groen en biodiversiteit. Door vanaf het begin in dialoog te gaan en als vertrouwd gezicht in de wijk aanwezig te zijn, is een sterke vertrouwensband opgebouwd. Dankzij de langdurige betrokkenheid van KAW en Goed Wonen wordt niet alleen gebouwd aan nieuwe woningen, maar aan een toekomstbestendige wijk, waar bewoners zich thuis voelen.