VEILIG WONEN

Aan de Fazanthof in Ten Boer hebben we 30 aardbevingsbestendige woningen gebouwd. Bij het ontwerp van de sloop-nieuwbouw woningen hebben eigenaren zoveel mogelijk keuzevrijheid gekregen.

Eigenarenparticipatie tijdens de ontwerpfase

Bewoners van 30 woningen aan de Fazanthof met aardbevingsschade kwamen in aanmerking voor sloop en nieuwbouw van hun woning in het kader van de versterkingsoperatie in Groningen. Wij zijn, samen met Geveke Bouw, met de eigenaren om tafel gegaan om hun nieuwe veilige woning naar hun individuele wensen uit te werken. Om de bewoners terug te geven wat ze hadden, naar de maatstaven en wensen van nu.

Een basisplan met veel mogelijkheden

Door het inzetten van bewonersconsulenten bieden we begeleiding bij het woningontwerptraject. De wensen van de eigenaren staan centraal bij het ontwerp van de 10 2-onder-1 kap en 20 rijwoningen. Maar onder de opties voor de bewoners ligt een goed uitgezocht plan. Er zijn per woningtype 3 basisplattegronden. Door te kiezen voor een basisplattegrond met heldere hoofdmaatvoering is het mogelijk om verschillende opties daarbinnen te realiseren. Van straat,- dan wel tuingericht wonen tot levensloopgeschikte plattegronden, voor ieder wat wils.

De woningen hebben een collectieve uitstraling waarbij de diversiteit van de eigenaren zichtbaar blijft.

Kasper Niezen

Architect

Uniek gevelelement

Door zorgvuldig gekozen detaillering en materiaalgebruik hebben de woningen een luxe en degelijke uitstraling gegeven. Echt metselwerk in twee tinten, beton elementen, keramische dakpannen en kunststof kozijnen zorgen voor een onderhoudsarme woning. De woningen hebben een collectieve uitstraling waarin de identiteit en diversiteit van de eigenaren in zichtbaar blijft. Door de vormentaal, materiaalkeuze en gevelopeningen van de bouwblokken familie van elkaar te laten zijn, wordt het straatbeeld een rustig geheel.

De 2-onder-1 kap woningen hebben een zadeldak met nok. Op deze manier heeft het een duidelijk stevig volume, met de uitstraling van een royale eigentijdse woning. Uniformiteit tussen de woningen is verkregen doordat de entree van de woningen zijn steeds hetzelfde is, met luifeltjes boven de voordeur. Ook de rollaag tussen de begane grond en tweede verdieping zorgt voor eenheid tussen de woningen. Op de gevel konden bewoners kiezen voor een uniek gevelelement met verwijzing naar de omgeving.

Fazanthof KAW ten Boer gevelelement

Fundering op sliders

De aardbevingsschade aan de oorspronkelijke woningen was de aanleiding voor de sloop-nieuwbouw. De bewoners van de Fazanthof hebben nu een veilige, aardbevingsbestendige woning. De fundering van de woningen staat op sliders: grote schijven die ervoor zorgen dat de woningen op de slider los kunnen bewegen van de constructie eronder. Bij een eventuele aardbeving kan de fundering onder de toegepaste slider 13 centimeter alle kanten op bewegen.

Deel project

Aardbevingsbestendige sloop-nieuwbouw woningen

Programma Sloop-nieuwbouw van 10 2-onder-1 kap woningen en 20 rijwoningen
Jaar van oplevering 2021