NIEUWE UITSTRALING VOOR DE WIJK

Met een renovatie van 120 woningen in de wijk Nieuw West Amsterdam grepen we terug naar de oorspronkelijke architectuur uit de jaren ’50. Maar met een moderne uitstraling!

120 gerenoveerde woningen

De van Deysselbuurt, gelegen in Amsterdam Nieuw-West, ondergaat de komende jaren een grootschalige transformatie. Binnen deze transformatie hebben we voor 120 woningen een renovatievoorstel uitgewerkt, met als resultaat frisse woongebouwen en woningen passend bij de behoeften van de buurt.

KAW Deysselbuurt Amsterdam renovatie soetaert

Doelgroepen en woningdifferentiatie

De gebouwen kenmerken zich door een grote differentiatie in woningen. Ze variëren van 59 tot 99 m2 en van drie- tot zes-kamer woningen. Hierdoor zijn de gebouwen voor veel doelgroepen aantrekkelijk. Met name naar de grotere woningen is door gezinnen uit de buurt veel vraag. Deze aantrekkelijkheid deed onze opdrachtgever Rochdale ertoe besluiten om de gebouwen grondig te renoveren met als doel de levensduur van de gebouwen met 40 jaar te verlengen.

KAW Deysselbuurt Amsterdam renovatie soetaert KAW Deysselbuurt Amsterdam renovatie soetaert

Architectuur en duurzaamheid

Belangrijk bij de renovatie was om de woningen fors duurzamer te maken. Hiervoor moesten we het gebouw aan de buitenzijde voorzien van een dikke isolatielaag en de kozijnen en het dak volledig vervangen. De gemeente zag het authentieke jaren ’50 ontwerp graag zo veel mogelijk terugkomen. Daarom is de oorspronkelijke architectuur leidend gemaakt in het ontwerp. Alle maatregelen die we vanuit het kader van verduurzaming aan de buitenzijde moesten aanbrengen zijn vanuit het detail benaderd. Hoe kunnen we met nieuwe technieken het oorspronkelijke beeld zo goed mogelijk benaderen.

Er is bijvoorbeeld heel kritisch gekeken naar de dikte van de toe te passen isolatielaag. Op die plekken waar met de reguliere dikte een te lomp beeld zou ontstaan is gewerkt met een dunner gevelpakket. Ook voor de indeling van de nieuwe kozijnen of de vormgeving van de nieuwe dakgoot is aansluiting gezocht bij de jaren ’50 architectuur.

KAW Deysselbuurt Amsterdam renovatie soetaert KAW Deysselbuurt Amsterdam renovatie soetaert

Ook van binnen als nieuw

De plattegronden van de woningen hebben we grotendeels intact gelaten. Alleen het gedeelte met de natte hoek is opnieuw ingedeeld om ruimte te maken voor een toekomstige aansluiting op stadsverwarming en om meer werkruimte in de keuken te creëren. Met een volledige vernieuwing van de keuken, badkamer, installaties, vloeren, wanden, plafonds en binnendeuren zien de woningen er ook van binnen als nieuw uit.

Deel project

Renovatie Amsterdam

Opdrachtgever Rochdale
Locatie Amsterdam
Programma 120 woningen
Jaar van oplevering 2022
Fotograaf Scagliola Brakkee
Projectteam Pieter Soetaert Theo Goemaat Heleen van Russen Groen Panos Dimakides