PORTIEKWONINGEN VERDUURZAAMD

Aan de Coevordenstraat in Den Haag zijn drie bijzondere portiekgebouwen verduurzaamd. Met de renovatie hebben we de zorgvuldige wederopbouwarchitectuur in ere hersteld.

De herontdekking van de portiek

Naoorlogse portiekwoningen zijn lange tijd verguisd. Maar de populariteit ervan neemt weer toe. Vooral in steden zijn het goede woonproducten voor een substantieel deel van de woonvraag. Een portiek bestaat meestal uit drie of vier woonlagen met relatief lichte en ruime woningen. Voor een doelgroep die afhankelijk is van een lift zijn deze woningen minder geschikt. Door het kleine aantal adressen per hoofdentree ontstaat er een betere gelegenheid voor sociaal contact dan bij grootschalige galerijflats. Ook woningcorporaties zien kansen in verduurzaming en herwaardering van dit woningtype. Daarom renoveren wij weer veel van deze types, zowel woontechnisch als energetisch.

KAW architectuur na de renovatie Coevordenstraat Den Haag sociale huur woningbouwcorporatie Haag Wonen Anne Ebbenhorst KAW architectuur voor de renovatie Coevordenstraat Den Haag sociale huur woningbouwcorporatie Haag Wonen Anne Ebbenhorst

Energetische en woontechnische renovatie

De sociale huurwoningen van woningbouwcorporatie Haag Wonen worden volgens de isolatiestandaard voorbereidt op het gebruik van volledig fossielvrije energiebronnen. Hiermee wordt het energieverbruik sterk gereduceerd en dus ook de woonlasten. Daarnaast combineren ze de verduurzaming met het verbeteren van het wooncomfort. Dit doen ze door ook direct de keukens, badkamers en toiletten aan te pakken. Door CO2-gestuurde ventilatie aan te brengen en de portieken volledig te reinigen en te schilderen, voelt de portiek bijna als nieuw. Zonder huurverhoging door te voeren geeft de corporatie bewoners een mooie en duurzame woning terug met deze renovatie.

De vroeg-naoorlogse woningbouw kent vaak kleine architectonische pareltjes.

Zorgvuldige wederopbouwarchitectuur

In de vroeg-naoorlogse woningbouw zijn vaak kleine architectonische pareltjes te ontdekken. De gerenoveerde portiekgebouwen zijn in de jaren ’50 ontworpen door de Haagse architecten Dorsser en Fels. Geschoold in de geest van de Amsterdamse School namen ze de liefde voor het ambachtelijke detail mee naar de rationele wederopbouw. Dit resulteerde in fraaie baksteenarchitectuur, waarbij iedere steen op exact de juiste plek leek te zijn gelegd. Dat zie je ook terug in deze portieken.

KAW architectuur trappenhuis renovatie Den Haag Anne Ebbenhorst sociale huur woningbouwcorporatie Haag Wonen

Behouden wat goed is

Tijdens de uitvoering van de renovatie kwamen we erachter welke trucs de architecten hebben uitgehaald om zo’n fraai en zorgvuldig beeld te bereiken. Architect Anne Ebbenhorst vertelt hierover: “De oorspronkelijke gevel is opgezet volgens de maatvoering van het blokverband van het metselwerk. Ook de kozijnen met betonnen kaders vallen hier binnen. Voor de renovatie zijn de gebouwen aan de buitenzijde geïsoleerd. De oude kozijnen zijn behouden als stelkozijn. Maar tijdens het maken van de proefwoning kwamen we erachter dat het metselwerk weliswaar keurig recht was, maar de kozijnen niet in één lijn lagen. We zagen dat de betonnen kaders rond de kozijnen waren gebruikt om deze afwijkingen op te vangen.”

KAW detailfoto renovatie Coevordenstraat Den Haag sociale huur woningbouwcorporatie Haag Wonen KAW detailfoto voor de renovatie Coevordenstraat Den Haag sociale huur woningbouwcorporatie Haag Wonen

Samen tot goede oplossingen komen

Om het strakke ritme van het metselwerk terug te brengen hebben wij intensief met bouwbedrijf ERA Contour samengewerkt. De afwijkingen waar we tegenaan liepen hebben we opgelost met stucwerk rond de kozijnen, in plaats van de oorspronkelijke betonnen kaders. Met een aantal vooraf afgesproken ‘spelregels’ werd in het werk bepaald hoe ver het metselwerk moest doorlopen. Door meerdere keren op de bouw langs te gaan, konden we ter plekke over de uitvoering afstemmen om precies het juiste effect te krijgen. Toen de werkwijze voor iedereen duidelijk was, kon alles gestroomlijnd door. Met als resultaat een strakke gevel met een nieuw blokverband én behoudt van de oude stelkozijnen. Als je goed kijkt kun je nog steeds de maatverschillen in de kaders ontdekken.

Deel project

Renovatie portiekgebouwen Den Haag

Opdrachtgever Woonstichting Haag Wonen
Locatie Coevordenstraat Den Haag
Bijzonderheid Renovatie in bewoonde toestand, gebruikmakend van logeerwoningen. Renovatie leidt NIET tot huurverhoging.
Programma Renovatie van drie portiekgebouwen, binnen- en buitenkant
Oppervlakte 7.480 m2
Jaar van oplevering 2024
Fotograaf ScagliolaBrakkee
Projectteam Anne Ebbenhorst Mark Koopman Juul Heuvelmans
Geert Gerding