Tweede plek publieksprijs
RAP 2018

De nieuwe VMBO school die het bestuur voor ogen had, moest ‘het pareltje van de buurt’ worden. Een krachtige ambitie, die zich nu uitbetaalt.

School samen ontwerpen

Deze sterke visie en betrokkenheid kenmerkt het hele ontwerpproces: in zo’n 12 intensieve sessies hebben we deze ambitie samen met het schoolbestuur vertaald naar een robuuste, stoere school die aansluit bij de kenmerkende jaren ’30 baksteenarchitectuur van de buurt.

Jaren ’30 architectuur

De architectonische inpassing in de dertiger jaren wijk luistert heel nauw, want bewoners hechten veel waarde aan de architectonische uitstraling. Om aansluiting te vinden is teruggegrepen op oude stijlelementen, zoals penanten, ranke aluminium kozijnen en afgeronde hoeken. Voor het exterieur is gebruik gemaakt van duurzame materialen als beton, steen en glas. Grote openingen in de gevel tonen een glimp van wat er zich binnen afspeelt.

Buurtbewoners welkom!

Ook functioneel zoekt de school verbinding met de buurt. De belangrijkste spil hierin zijn de bibliotheek en het eetcafé waar de buurt een hapje kan eten. De gymzaal, dansstudio en buurtruimte hebben een aparte entree en worden buiten schooltijd beschikbaar gesteld voor de buurt. Ook het speelterrein voor de school is openbaar.

"Wat supermooi hè, dat BIMx programma waarmee je virtueel door het nieuwe gebouw loopt!"

Jos Meester

afdelingshoofd onderbouw

Een helder interieur

De bezoeker ziet meteen alles wat er te beleven valt. De aula, met een grote vide waar een tribunetrap in geplaatst is, vormt het hart van de school. Dit is ook de trots van projectleider Joost: “de tribunetrap met een zee van licht erboven geeft de ruimte vorm en wordt straks ongetwijfeld de favoriete hangout van de jongeren.” Hier omheen liggen praktijklokalen en het eetcafé. Boven zijn de leerpleinen gekoppeld aan theorielokalen. Ook het interieur is met zorg ontworpen. Veel wit en natuurlijke materialen creëren een prettige, rustgevende leeromgeving. We zoeken steeds naar functionele en mooie oplossingen, zoals de in het glas geëtste schilderijen die de functie van de lokalen tonen.

Frisse scholen klasse B

Licht, lucht en ruimte zijn nog steeds actuele thema’s voor een prettige leeromgeving. In dit geval is dat de aula met het glazen dak die een overvloed aan ruimte en natuurlijk licht diep in het gebouw brengt. De school valt in frisse scholen klasse B. Onze ambitie is altijd een gebouw zó te ontwerpen dat er minder kunstverlichting en klimaatinstallaties nodig zijn om een aangenaam binnenklimaat te realiseren.

"De tribunetrap met een zee van licht erboven geeft de ruimte vorm en wordt straks ongetwijfeld de favoriete hangout van de jongeren."

Joost van 't Klooster

projectleider

KAW architecten school melanchton kralingen rotterdamse architectuurprijs

Deel project

VMBO Melanchthon Rotterdam

Duurzaamheid Duurzame materialen (aluminium, steen en glas), groen dak, PV-panelen, LED verlichting, klimaatplafonds voor goede akoestiek, frisse scholen klasse B
Programma VMBO school met gymzaal
Oppervlakte 4.230 m² BVO
Jaar van oplevering 2018
Fotograaf Gerard van Beek
Projectteam Mark Koopman Candice de Rooij Jackel Henstra Joost van ’t Klooster