Betaalbaar wonen aan zee

Nog niet zo lang geleden exploiteerde de Norfolkline een containeroverslagterrein en ferrydiensten aan de rand van Scheveningen. Na het vertrek van de rederij in 2006 is een unieke woonlocatie vrijgekomen aan de rand van de stad, de zee en de recreatiehaven. Een ambitieuze transformatie moet het Norfolkterrein een aantrekkelijk woon-werkgebied maken, waarbij visserij een belangrijke rol inneemt.

KAW architect New Norfolk haven scheveningen

Blok 7 + 8: New Norfolk een plan met vele gezichten

Op deze bijzondere locatie naast de oude haven ontwierp KAW een plan met 237 woningen in een mix van sociale / particuliere huur en koop voor Arcade Wonen. Het plandeel van KAW (7 + 8) ligt op het scharnierpunt tussen stad en boulevard, en dat levert een plan op met vele gezichten!

kaw architect new norfolk haven scheveningen
kaw architect new norfolk haven scheveningen

Wonen tussen stad en boulevard

De prominente locatie is al van ver in de stad te zien. Het ligt aan het eind van een oud verversingskanaal van de stad naar de zee. Het laatste stuk van dat kanaal is in de jaren ‘70 gedempt om de zeevaartindustrie mogelijk te maken. Daarmee vormt het de entree van het achterliggende duin, boulevard en havengebied.

Gezichtsbedrog als ontwerpinspiratie

Een slim ontwerpidee is toegepast om de vrij grote gebouwen toch een kleinere, menselijke schaal te geven. Wat zich aan de buitenzijde als 7 verschillende gebouwen toont, zijn in werkelijkheid maar 4 gebouwen. De gebouwen worden opgetrokken uit bruinrode baksteen aan de stadszijde en witgele baksteen aan de boulevardzijde. De witte banden houden het plan letterlijk bij elkaar. Hierdoor ontstaat zowel aan de laanzijde als aan de havenzijde een afwisselend maar samenhangend beeld.

kaw architect new norfolk haven scheveningen

Slim combineren voor maximale diversiteit

Het gebouwensemble bestaat uit een aantal ontwerpingrediënten die op verschillende manieren worden gecombineerd. Door gebruik te maken van dezelfde ingrediënten kunnen we zo efficiënt en goedkoop mogelijk bouwen en tóch maximale diversiteit bereiken. Zo komen er in het hele ensemble bijvoorbeeld maar 2 kozijntypes (2- of 3-deling), 2 types borstwering (hoog of laag), 2 types dakrand (vlak of luifel), 2 types woning (balkon of loggia) en een 5-tal kleurpaletten voor.

Bewust betaalbaar

Achter de afwisselende gevels ligt een eenduidige gebouwstructuur dat het plan realistisch en betaalbaar maakt. Er wordt bewust omgegaan met de kwaliteiten van het plan. Hoogwaardig materiaalgebruik en consequent doordachte detailoplossingen maken het plan rijk. De binnengebieden van de complexen worden opgewaardeerd door grote, opgetilde tuinen die het onderliggende parkeren deels afdekken.

kaw architect new norfolk haven scheveningen

Het binnenterrein krijgt een bijzondere leefkwaliteit

Op straat

Met Duindorp om de hoek ligt het voor de hand om het leven juist aan de straat te laten hebben. Aan de laanzijde komen daarom appartementen met grote, deels opgetilde terrassen aan de straatkant. Ook aan de havenzijde zie je het stadse leven bij de eengezinswoningen met een terras aan de straatkant. Vaste banken en plantenbakken houden de terrassen netjes en geven net even dat beetje extra cachet.

Deel project

New Norfolk Scheveningen

Opdrachtgever Arcade Mensen & Wonen
Duurzaamheid We onderzoeken een mogelijke aansluiting op een warmterivier (hergebruik restwarmte uit waterzuiveringsysteem)
Programma 237 woningen in uitvoering
Projectteam Reimar von Meding Sijmen de Goede Mark Oostmeijer Mathieu Kastelijn Kasper Niezen Theo Goemaat