BETAALBAAR WONEN AAN ZEE

Op deze plek aan de rand van de stad, de zee en de recreatiehaven is de woonwijk New Norfolk verrezen, een schoolvoorbeeld van hoe je intensief bouwen kunt combineren met klimaatbestendig bouwen.

Een plan met vele gezichten

Nog niet zo lang geleden exploiteerde de Norfolkline een containeroverslagterrein en ferrydiensten aan de rand van Scheveningen. Na het vertrek van de rederij in 2006 is deze unieke woonlocatie vrijgekomen aan de rand van de stad, de zee en de recreatiehaven. Naast de oude haven hebben we een wijk met 237 woningen ontworpen, in een mix van sociale huur, en betaalbare koop en vrije sector huur voor Arcade Mensen & Wonen. Het plandeel ligt op het scharnierpunt tussen stad en boulevard en het ontwerp slaat verder een brug tussen de maritieme wereld (witte gebouwen) en de stad (het oude Scheveningen) met bruinrode baksteenarchitectuur.

kaw architect new norfolk haven scheveningen nieuwbouw woningen wonen herstructurering
kaw architect new norfolk haven scheveningen nieuwbouw woningen wonen herstructurering

Van verlaten terrein naar betaalbare toplocatie

De prominente locatie is al van ver in de stad te zien. Het ligt aan het eind van een oud verversingskanaal van de stad naar de zee. Daarmee vormt het de entree van het achterliggende duin, boulevard en havengebied. Toch lag de plek er lang verlaten bij, omdat er geen corporatie bereid leek het project op te pakken. Dat Arcade Mensen & Wonen het wél aandurfde, bleek een gouden zet. Het leidde tot iets unieks; zo grootschalig en op zo’n mooie plek sociale huur realiseren, gebeurt zelden in Nederland. 

Gezichtsbedrog als ontwerpinspiratie

Een slim ontwerpidee is toegepast om de vrij grote gebouwen toch een kleinere, menselijke schaal te geven. Wat zich aan de buitenzijde als 7 verschillende gebouwen toont, zijn in werkelijkheid maar 4 gebouwen. De gebouwen worden opgetrokken uit bruinrode baksteen aan de stadszijde en witgele baksteen aan de boulevardzijde. De witte banden, die zowel de bouw aan stad- als strandzijde sieren, geven de wijk samenhang.  Hierdoor ontstaat zowel aan de laanzijde als aan de havenzijde een afwisselend maar samenhangend beeld. Achter de afwisselende gevels schuilt een eenduidige gebouwstructuur die het plan realistisch en betaalbaar maakte. Hoogwaardig materiaalgebruik en consequent doordachte detailoplossingen maken het plan rijk.

kaw architect new norfolk haven scheveningen nieuwbouw woningen wonen herstructurering

Er is altijd ruimte voor klimaatbestendig bouwen 

Dat er intensief gebouwd moest worden, betekend gelukkig niet dat er geen ruimte is voor klimaatbestendig bouwen. De combinatie van beide uit zich bijvoorbeeld op het parkeerterrein waar reusachtige vliegende schotels in de vorm van een ecologische daktuin met ruimte voor bloemen en insecten die het parkeerterrein uit het zicht trekken en voor de opvang van regenwater zorgen en met zitplekken voor de bewoners.

Slim combineren voor maximale diversiteit

Het gebouwensemble bestaat uit een aantal ontwerpingrediënten die op verschillende manieren worden gecombineerd. Door gebruik te maken van dezelfde ingrediënten kunnen we zo efficiënt en goedkoop mogelijk bouwen en tóch maximale diversiteit bereiken. Zo komen er in het hele ensemble bijvoorbeeld maar 2 kozijntypes (2- of 3-deling), 2 types borstwering (hoog of laag), 2 types dakrand (vlak of luifel), 2 types woning (balkon of loggia) en een 5-tal kleurpaletten voor.

kaw architect scheveningen architectuur herstructurering bouwen woningen wonen

Het binnenterrein krijgt een bijzondere leefkwaliteit

Op straat

Met Duindorp om de hoek ligt het voor de hand om het leven juist aan de straat te laten hebben. Aan de laanzijde komen daarom appartementen met grote, deels opgetilde terrassen aan de straatkant. Ook aan de havenzijde zie je het stadse leven bij de eengezinswoningen met een terras aan de straatkant. Vaste banken en plantenbakken houden de terrassen netjes en geven net even dat beetje extra cachet.

Deel project