Wijkbedrijf

Start je eigen wijkbedrijf en zet bestaande geldstromen slimmer in, benut bewonerskracht maximaal en zorg voor sociaaleconomische vooruitgang. Zo verbetert het bewonerscoöperatief de leefbaarheid in de wijk langdurig!

Organiseer wijkvernieuwing en benut bewonerskracht maximaal

Benut bewonerskracht en realiseer meer binding met de wijk. Laat bewoners zelf ontdekken wat hun wijk beter maakt. Want niet mooie huizen, maar de bewoners maken de wijk. Bewoners die zelf de agenda kunnen bepalen, zijn gemotiveerd om hun wijk te verbeteren. Ze weten tenslotte zelf het beste wat hun wijk leefbaarder maakt. 

Het Wijkbedrijf is een nieuwe vorm van wijkvernieuwing die bewoners in de hoofdrol zet. Het Wijkbedrijf is een echt bedrijf, van en door bewoners, dat werkt aan een betere en mooiere wijk. Bewoners runnen de zaken, ontwikkelen projecten en krijgen ondersteuning om ideeën om te zetten in resultaten. Hiermee ontstaat een bedrijfsmodel dat zichzelf bedruipt, werk creëert en daarmee onafhankelijkheid en zelfredzaamheid creëert bij bewoners.

Zet bestaande geldstromen slim in en maak de wijk zelfvoorzienend

Het Wijkbedrijf drijft op een onorthodoxe financieringswijze. Niet door extra geld te vragen, maar door bestaande geldstromen te bundelen. En via het Wijkbedrijf in te zetten in de wijk. Hiervoor gaan we het gesprek aan met o.a. gemeente, corporaties en zorginstellingen: welk geld kan in de wijk blijven en daar maximaal renderen voor de woonkwaliteit en voor de bewoners?

Zo ontstaat er een win-win situatie voor maatschappelijke organisaties en de buurt. Zorginstellingen kunnen samen met de wijk diensten opzetten die beter aansluiten op de vraag. Woningcorporaties kunnen bijdragen door renovatie of beheer van woningen bij bewoners neer te leggen.

"Wijkbedrijf Bilgaard is uitgeroepen tot het meest innovatieve sociaal duurzame project van Nederland."

Herman Wijffels Innovatieprijs 2014

Geef bewoners invloed en verbeter de leefbaarheid langdurig

Breng participatie naar een hoger niveau. Wanneer bewoners de wijkvernieuwing zelf beïnvloeden, verbinden zij zich daaraan. Binnen het wijkbedrijf helpen we om bewoners zo snel mogelijk op eigen benen te laten ondernemen. Dat gaat met vallen en opstaan en gaandeweg wordt duidelijk waar de interesse en kracht van mensen zit.

Waar veel verbeteringen stranden zodra de initiatiefnemers – vaak de overheid – zich terugtrekt, ligt het initiatief bij het Wijkbedrijf bij de bewoners zelf. Een beter recept voor blijvende betrokkenheid en langdurige verbetering is er niet. 

Benut bewonerskracht maximaal en verbeter de leefbaarheid in de wijk langdurig.

KAW zet bestaande geldstromen in de wijk slimmer in, zodat de wijk zelfvoorzienender wordt in energie, werk en voedsel.

Bekijk succesvolle projecten