De Houtzagerij in Nobelhorst, Almere

Dorps wonen aan de rand van Almere

Nobelhorst, het dorp in Almere! Ymere en Dura Vermeer ontwikkelen hier een woonomgeving met een intieme, dorpse sfeer. Iedere buurt krijgt haar eigen karakter. Binnen het stedenbouwkundig plan van SVP ontwierp KAW 'Het Eiland' en 'De Houtzagerij'. Voor de architectuur van de woningen stond een echte houtzagerij model.

Stijlkenmerken HOUTZAGERIJ Nobelhorst Almere | KAW architecten

De verschillende prominente woningtypes in De Houtzagerij

Architectuur van een houtzagerij

Van alle 16 verschillende types woningen is De Houtzagerij zelf de meest prominente. De kenmerken van oude houtzagerijen zijn stilistisch ingezet. De woningen zijn van zwart, gepotdekseld hout. Ze staan op een laag basement van grote brokken natuursteen – net zoals oude gebouwen in dorpen die pal naast het water stonden en ‘droge voeten’ moesten hebben. Naast de zagerij staat de loods, een langgerekt laag gebouw, waar vroeger het hout bewaard werd.

“De Houtzagerij vertelt het verhaal van een klein dorpje
dat ontstond doordat de houtzagerij zich vestigde langs de wetering.”

Woningbouw in een dorpse setting

De dorpse architectuur van Het Eiland doet romantisch aan. De buurt heeft een vrije opzet, omgeven door groen en water. Er zijn verschillende gebouwvormen met een groot keuzepalet voor toekomstige bewoners om het huis individueel samen te stellen: duurzaamheidsmaatregelen, een bredere woonkamer, een extra slaapkamer. Maar ook verschillende gevelmaterialen en dakpannen.

Stijlkenmerken HOUTZAGERIJ Nobelhorst Almere | KAW architecten

De stijlkenmerken van De Houtzagerij

Open ontwerpproces met bewoners

“Welke impressie is typisch ‘klassiek’?” Een van de vele vragen die we stelden aan de toekomstige bewoners. Via facebook konden geïnteresseerden meedenken over het ontwerp van hun droomhuis. Wij hebben als bureau een lange traditie in de samenwerking met bewoners. Voor ons als architect is het heel leuk en nuttig om in direct contact te staan met de toekomstige bewoners van onze ontwerpen. Je kunt zo aan de ene kant het woonplezier van mensen vergroten, en aan de andere kant meewerken aan een beter product met meer marktwaarde.

Momenteel zijn alle woningen verkocht, de oplevering volgt medio mei.

Bewaren

Bewaren