Studio’s aan de Van Noordtstraat, Amsterdam

Een weggebroken gebouw in hartje Amsterdam stelt de bouwer voor een extra uitdaging naast een gebouw realiseren dat mooi tussen de oude pakhuizen past. In deze smalle straatjes is geen ruimte voor een bouwplaats. De inbreidingslocatie aan de Van Noordtstraat vraagt om een andere manier van ontwerpen.

Bouwen zonder bouwplaats

De grootste uitdaging in dit hoogstedelijke gebied de beperkte bouwplaats, die binnen de grenzen van het bouwkavel moet blijven. Een leuke opgave voor architect Mark Koopman, die in dit ontwerpproces bij de producent begon. Het gebouw is volledig ontworpen met prefabricage, waaronder het betonskelet en de prefab gevel. Just-in-time-leveringen houden de bouwplaats overzichtelijk en veilig.

“Ik neem iets van de stad,
daarom wil ik ook iets teruggeven aan de stad”

Architectuur

Het gebouw staat op een mooie locatie naast oude pakhuizen en omvat 9 studio’s voor expats die een dakterras met prachtig uitzicht delen. Opdrachtgever Roderik Peters wil met dit gebouw iets teruggeven aan de stad. Dat moest tot uitdrukking moet komen in de gevel. Daarom is er gekozen voor relatief dure materialen, zoals hardstenen dorpels, een 19e eeuws stalen portiek en een gelaagde baksteendetaillering. De appartementen zijn heel licht en hebben een sterke relatie met buiten door de twee Franse balkons met grote deuren.

Impressie vanaf de straat

Bewaren

Bewaren

Bewaren