EEN SLIM, FLEXIBEL EN GEDEELD SCHOOLGEBOUW
Drie scholen onder één dak: dat vraagt om slimme keuzes. Met De Burgthof in Barneveld realiseerden we een toekomstbestendige leeromgeving waarin ruimte is voor groei, samenwerking en behoud van eigen identiteit.
Meer ruimte en cohesie
Het oorspronkelijke complex voldeed niet meer. Groeiende leerlingenaantallen, tijdelijk geplaatste noodlokalen en een onlogische indeling leidden tot versnippering. De drie scholen – De Amaliaschool, De Fontein en De Plantijn – zochten ruimte om te groeien én om beter samen te werken. De concrete vraag: 800 m² extra ruimte voor: 5 lokalen, een speellokaal en kinderopvang – allemaal binnen de bestaande context van één gedeeld gebouw. Daarbij was het behoud van eigen identiteit een belangrijk uitgangspunt.

Strategische uitbreiding als hefboom voor verandering
De herinrichting van De Burgthof draait niet alleen om méér ruimte, maar vooral om betere ruimte. In plaats van één grote uitbreiding ontwierpen we drie strategische uitbouwen, goed voor in totaal 600 vierkante meter extra. De overige ruimte uit het programma vonden we binnen het bestaande gebouw, door functies te herschikken en efficiënter te organiseren.
De huidige centrale hal is nu in gebruik als kantoorruimte. Op de plek waar deze functie zat, maakten we ruimte voor een gedeeld speelplein – centraal in het gebouw en toegankelijk voor alle drie de scholen. Ook zijn nieuwe leerpleinen toegevoegd als verlengstuk van de klaslokalen. Eén van de docentenkeukens is vergroot, zodat hier nu ook samen met leerlingen gekookt kan worden tijdens het overblijven.
Tijdens een gezamenlijke droomsessie brachten we dromen, eisen en onbenutte kansen in kaart. Die inzichten vormden de basis voor het ontwerp, met voldoende ruimte voor gedeelde voorzieningen én maatwerk per school. De Plantijn kreeg alle lokalen op de begane grond en functioneert nu als één geheel. De Fontein breidde de onderbouw uit, terwijl de bovenbouw gebruikmaakt van gedeelde wissellokalen – flexibel inzetbaar bij groei of krimp. De Amaliaschool kreeg ruimte voor kinderopvang, aansluitend op de onderbouw en bestaande leerlijn, en groeide daarmee door tot een integraal kindcentrum: IKC Amalia.
Buitenruimte als verbindende schakel
Naast deze grote transformatie binnen, kreeg ook buiten een flinke opfrisbeurt. Door bewust ruimte te houden in het budget, konden we ook het plein de gewenste kwaliteitsslag geven. Het schoolplein is nu een stuk ruimtelijker, uitnodigend en meer open. Onder andere doordat we de bergingen naar de randen hebben verplaatst. Maar de echte eyecatcher is de pergola: een groene touch én natuurlijke scheiding tussen de reuring op het plein en de aangrenzende lokalen. Dit centrale groen zorgt voor een warm welkom, een fijne balans én meer samenhang tussen de drie identiteiten. Precies wat we vanaf de start al zo graag wilden bereiken. Kortom, een resultaat om trots op te zijn.