BEPERKTE BOUWSTENEN TALRIJKE WONINGTYPES
Woningcorporatie Area streeft naar nieuwe woontypes voor één tot twee persoonshuishoudens. Vanuit de Versnellingskamer sociale woningbouw, werken we aan meer woningen in de sociale huursector die de doorstroom in de wijken bevorderen.
Simpelweg te weinig woningen
Meer woningen toevoegen is nodig, want veel één- en tweepersoonshuishoudens wonen nu in grote gezinswoningen. De doorstoom stokt, mede door de grote immigratiegolf. De bewoners willen zelf ook meer doorstroom, maar wel op een zo natuurlijke manier mogelijk.
Toevoegen aan de bestaande stad
Gemeente Meierijstad en Area brachten vanuit de Versnellingskamer voormalig school- of werkbouwlocatie in, in studies keken we naar hoe je die het beste invult. Hoeveel woningen je kunt bouwen, wat voor woontypes er passen, etc. Zo voegen we een stukje toe aan de bestaande stad, een stukje verrijking van het woningbestand van de corporatie. En daarin is het geslaagd. We krijgen van de bewoners terug dat het nieuwe aanbod goed past in hun buurt. Met kwalitatieve architectuur komen er zo natuurlijke doorverhuisbewegingen.
Bijzonder bij dit project was de vele input van de meerdere afdelingen van de corporatie die we direct konden verwerken. Dat gaf de versnelling die we nodig hadden.

Situatietekeningen
Met hoog tempo
Maar één van de belangrijkste eisen was het tempo, want we wilden meerdere woontypes presenteren in korte tijd. Om de betaalbaarheid te garanderen werken we met een beperkt aantal herbruikbare bouwstenen. En het mes snijdt aan twee kanten, zo kan je met dezelfde bouwstenen eenvoudig een compleet ander woontype ontwerpen. De woontypes focussen zich juist op maakbaarheid.
Architect Jackel: “Het is een typisch KAW-project: zorgvuldig uitgewerkte, mooie woonoplossingen die passen op de plek en bij de bewoners. ”De Versnellingskamer is één project met inmiddels zes locaties. Deze werken we af in een soort trein door het gebied. Van elk project leren we en dat voeren we door bij de volgende locatie.
Denken vanuit generieke oplossing en op maat maken voor elke locatie, dat is wat we doen.
Inkijkje in de woontypes
Evertsestraat Veghel: Een kleine locatie in groenzone aan het water en met het juiste woningtype pakt het heel goed uit. De woningen hebben geen voortuin of achtertuin, maar een veranda. De alzijdig woningen passen in het park en door de afgeronde hoeken stroomt de groene ruimte om het gebouw. Eenvoudig te bouwen, maar geeft een groots effect. Een bewoner: “Ik heb eigenlijk een grote tuin, maar hoef er niks aan te doen.”
Abdijlaan Uden: Een parkachtige omgeving met weinig toezicht, maar met de juiste woning ontstaat een natuurlijk uitzichtpunt op het park. Door een Delftse stoep toe te voegen – een smalle strook ruimte tegen het huis voor planten of een bankje – ontstaat leefbaarheid. Op de verdieping ritmische, verticale kozijnen die de woningen van elkaar scheiden én aansluiten op de verticaliteit van de bomen. De uiteinden van het gebouw zijn ontworpen als grote hoekwoningen met een entree op de kop, om dode hoeken te voorkomen.

Evertsestraat in Veghel en Abdijlaan in Uden
Groen van Prinstererlaan Veghel: Het enige woningtype met een schuine kap. Elke woning zit op een hoek van het gebouw. De ruimte onder de kap kan goed worden gebruikt als studeerruimte/berging. Deze compacte woningen zorgen dat de groene ruimte blijft, zoals een bloementuin, speelruimte en jeu de boules baan.
Jan van Galenstraat Veghel: Groene ruimte, wateropslag, bloementuin – alles is er. Op deze kavel kozen we voor een rustig woonblok. De kleur sluit aan bij omliggende woningen, alsof het er altijd al heeft gestaan. De buurt is al vrij dicht bebouwd en er is weinig lucht. Daarom zijn de woningen in het midden tweelaags, met aan de randen éénlaags, levensloopbestendige woningen. De alzijdige woonblokken zijn opgebouwd uit standaard, betaalbare bakstenen – juist in de detaillering zit het verschil.

Groen van Prinstererlaan en Jan van Galenstraat in Veghel
Ambachtenstraat Veghel: Op het terrein achter de voormalige LTS zijn vijftien grondgebonden woningen gebouwd met de bouwsteen voor een- en tweepersoonshuishoudens. De woningen liggen aan de rand van het perceel en vormen samen met het bestaande schoolgebouw een mooie overgang naar het aangrenzende grasland. De architectuur is gebaseerd op de naoorlogse industriële stijl van de oude LTS en is zorgvuldig gedetailleerd, met onder meer afgeronde hoeken. Zo ontstaat een eenheid tussen oud en nieuw, in een omgeving die ruimte en rust biedt.
Spoorlaan Veghel: Waar eerst een parkeerterrein lag, staan nu zes grondgebonden woningen verdeeld over drie bouwlagen. De woningen zijn ontworpen voor kleine huishoudens die betaalbaar willen wonen. Ze zijn gasloos en voorzien van zonnepanelen. Door de verticale opbouw en de inpassing in de omgeving sluit het blok goed aan bij de schaal van de na-oorlogse buurt. Om aan te sluiten bij de kleinschaligheid van de woonstraat is het rijtje opgeknipt in drie tweekappers. Een compacte woonvorm die precies past op deze inbreidingslocatie..

Ambachtenstraat en Spoorlaan in Veghel
Wijkvernieuwing 3.0: onze visie
Met de Versnellingskamer verdichten we een stukje wijk. Snel, kwalitatief, slim omgaand met budget en met specifieke maatwerkoplossingen. We werken steeds vanuit het eindbeeld. We hebben de bouwstenen klaarliggen, ook op het gebied van duurzaamheid. Per project keken we opnieuw: wat kunnen we nu toevoegen, waar we het meeste resultaat mee behalen?
Er is Ruimte Zat in de bestaande Stad. Ruimte die je kunt gebruiken voor meer woningen. Wij deden uitgebreid onderzoek naar de capaciteit van bestaande wijken. Alleen al woningbouwcorporaties kunnen met de juiste strategie de komende 10 jaar 60.000 woningen jaarlijks toevoegen binnen het eigen bezit.