INBREIDING MET MEER GROEN
In de Eindhovense wijk Woensel-Zuid realiseren we in opdracht van Woonbedrijf 157 appartementen voor jong en oud, in een parkachtige setting. Een participatief ontwerptraject heeft gezorgd voor een sterke basis voor de inbreiding.
De perfecte inbreidingslocatie
Aan de Generaal Dibbetslaan in Eindhoven ontstaan woonkansen voor jong en oud. De grote vraag naar passende woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens en de wens van gemeente Eindhoven om binnenstedelijk te verdichten maakten van de 46 leegstaande en verouderde eengezinswoningen de perfecte locatie voor een inbreiding. Met de komst van 3 nieuwe appartementen kan tegelijk de openbare ruimte opnieuw ingericht worden. We verdichten én vergroenen. Het openbaar groen neemt een enorme sprong en gaat van1.230 naar maar liefst 4.630 vierkante meter.
Belang van een goede doorstroom
Samen met Woonbedrijf realiseren we 157 woningen voor kleine huishoudens, van starters tot ouderen die levensloopbestendig willen wonen met zorgvoorzieningen in hetzelfde gebouw. Het aanvullen van het woonaanbod is van groot belang. Bijvoorbeeld voor ouderen die kunnen doorstromen naar een kleinere woning, maar ook voor starters zonder kinderen die hun wooncarrière nu kunnen starten in een passende woning.
Wonen aan een groen, historisch lint
Een van de kwaliteiten van de bestaande situatie is het groen aan de zuidkant en de ligging aan een historisch lint. De aansluiting van het groen op de omliggende naoorlogse wijk is niet goed en komt niet tot zijn recht. Door de herinrichting van het landschap en het nieuwe woon- en activiteitenprogramma krijgt het groen veel meer waarde voor zowel bewoners als de buurt. Met plekken voor samenkomen en ontmoeten en een nieuwe route voor langzaam verkeer, zoals wonen aan het historische lint ooit was.
Om de openbare ruimte zo groen mogelijk in te richten, zijn de parkeerplaatsen tussen de bouwdelen in gerealiseerd. Met bomen en halfopen tegels voor een goede waterinfiltratie. Samen met MTD Landschapsarchitecten hebben we een landschapsontwerp opgesteld, waarin passende beplanting een mooi geheel vormt met de bouwvolumes en parkeerplekken. Hiermee voegen we nieuwe kwaliteit toe aan de bestaande buurt en verbetert de leefbaarheid aanzienlijk.
Passieve energie
Om het energieverbruik van de gebouwen zoveel mogelijk te beperken, hebben we in het ontwerp keuzes gemaakt die aansluiten bij de principes van passiefhuis. Er is gekozen voor zo min mogelijk kozijnen tot aan de grond, waardoor de gebouwen niet onnodig afkoelen in de winter. Aan de noordzijde zijn de ramen juist wel lager, om zoveel mogelijk licht naar binnen te laten.
Een toegespitst woonprogramma
De opzet in losse gebouwen maakte het mogelijk om het woonprogramma voor ouderen onder te brengen in één gebouw. Gesprekken met potentiële, bewoners over hun behoefte en wensen om door te stromen, gaf ons veel inzicht en leidde tot een specifiek programma. Zo is er naast levensloopbestendige appartementen ook ruimte voor een zorgorganisatie uit de buurt, een logeerkamer en mogelijkheden om te klussen en tuinieren.
Inbreiding passend bij de buurt
Bij het vormgeven van de drie appartementencomplexen was het uitgangspunt dat ze met elkaar communiceren in dezelfde architectuurtaal, maar ook dat goed aansluiten op de bestaande buurt. Dit doen we door ze af te laten lopen in hoogte vanaf de meer stedelijke kant aan de Kennedylaan. Het laagste woongebouw sluit qua detaillering en kleur mooi aan op de tegenoverliggende woningen, met een verfijnde gevel met veel geledingen. De gevel naar de Kennedylaan toe is kloek en duidelijk.
Samenwerken in vertrouwen
De verfijning in de architectuur is pas later in het ontwerpproces ontstaan. Dat kon omdat we op ons initiatief vanaf het eerste uur bij elke ontwerpbeslissing samen aan tafel zaten met zowel de opdrachtgever, aannemer, constructeur als installateur. Daardoor konden we net dat stapje extra doen, vanuit een fundament van vertrouwen.
Ook hebben we bij de inbreiding een uitgebreid participatietraject opgesteld waarin verschillende partijen proactief zijn betrokken. Dat heeft geleid tot gedeeld eigenaarschap. Hiervoor was het niet alleen ons plan, maar ook dat van gemeente Eindhoven, Woonbedrijf en de betrokken adviseurs. Omwonenden bereikten we met hulp van Stichting Generaal Speciaal. Mede door deze brede aanpak is het plan – een stevige verdichting van 46 naar 157 woningen – enthousiast ontvangen. De enorme toevoeging van ruim 3 keer zoveel openbaar groen, droeg hier ook zeker aan bij.