EEN NIEUWE STADSENTREE

Op een ongebruikte plek, tussen het station en de binnenstad van Schiedam, hebben wij het initiatief voor LIGNUM ontwikkeld: een nieuwe stadsentree met 85 betaalbare woningen in de sociale huur, middenhuur en vrije sector. De ruimte hiervoor hebben wij met onze Stadsscan opgespoord.

Stadsscan

Op basis van ons onderzoek Ruimte Zat in de Stad hebben wij de Stadsscan ontwikkeld. Dit is een dienst waarmee we gemeenten en woningcorporaties helpen bij het vinden van ruimte in hun stad of wijk. Wij maken kansen zichtbaar om bestaand stedelijk gebied te verbeteren én woonruimte toe te voegen. The Miller is een schoolvoorbeeld van een kans die nu volop in ontwikkeling gaat. Meer weten over de Stadsscan?

Aantrekkelijk stedelijk wonen

Schiedam heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld en heeft grote aantrekkingskracht op nieuwe bewoners. Bovendien is de stad goed bereikbaar met duurzaam vervoer. Met de trein sta je zonder overstappen na drie kwartier op de Dam. Met de metro kun je rechtstreeks naar Rotterdam of het strand. De binnenstad van Schiedam is op vijf minuten loopafstand. En ondanks het feit dat Schiedam bijna twee keer zo dicht bebouwd is als Rotterdam, is er ook hier Ruimte Zat In De Stad. En die hebben we gevonden.

LIGNUM houtbouw Schiedam KAW architecten Rotterdam lost space stadsentree ruimte zat stadsscan Vorm Did gevelfragment impressie

Voor Schiedammers van nu en straks

Schiedam is van oudsher geen rijke stad. Geld werd verdiend in de havens en met jenever. Het zware werk werd verricht door de molenaars. LIGNUM is voor mensen uit Schiedam en die naar Schiedam toe komen. De 85 nieuwe woningen zijn voor jongeren net zo geschikt als voor mensen die afhankelijk zijn van zorg en hulp. Daarom is het project betaalbaar opgezet met een mix van sociale huur, middenhuur en woningen in de vrije sector.

Chirurgisch ingrijpen

De plek bij de entree van de stad is nu afgekeerd, verhard en niet gebruikt.  Wij zijn ervan overtuigd dat zo’n plek met “chirurgische precisie” getransformeerd kan worden naar een nieuwe entree van de stad. We hebben goed gekeken dat de aangrenzende woningen niet in de schaduw komen te liggen. Daarnaast hebben we aandacht voor bescherming tegen geluid, ook voor het achterliggende woonhof. Met een gesloten bouwwand is dit veel beter beschermd tegen het lawaai van straat en spoor. Met groendaken op LIGNUM zorgen we voor waterbuffering en inbreng van biodiversiteit. Op maaiveld blijft ruimte voor extra groen en bomen op straat.

the Miller KAW schiedam woontoren the Miller KAW schiedam woontoren

Houten toren voor Schiedam

Wat het project zo bijzonder maakt is dat we een gebouw ontwikkeld hebben met 13 bouwlagen in hout geconstrueerd. Behalve de begane grond is niets van beton. Het is de eerste grootschalige nieuwbouwontwikkeling van Schiedam waarmee door de bouwwijze in hout CO2 wordt vastgelegd.

Deel project

LIGNUM Schiedam

Duurzaamheid waterbuffering, 300m² groen
Programma 85 woningen in de sociale huur, middenhuur en vrije sector