Wonen en zorg tussen de Bossche Scholen

Het verzorgingshuis Zuiderschans voldeed niet meer aan de wensen en eisen die we vandaag de dag stellen aan wonen met zorg. Samen met zorginstelling Van Neynsel en woningcorporatie Zayaz ontwikkelen we ‘de nieuwe Zuiderschans’.

KAW den bosch zorggebouw zorg dementie naturel step architect

Zorg terug ín de wijk

Het gebouw Zuiderschans in Den Bosch stond lang leeg. Een mooi, nieuw gebouw brengt betaalbaar wonen en zorg terug in de wijk. 83 sociale huurappartementen voor senioren en 4 groepswoningen met in totaal 44 woningen vormen een nieuw thuis voor mensen met verschillende hulp- en/of zorgvragen, nu en in de toekomst.

Het gebouw is zo opgezet dat toekomstige veranderingen in de zorg makkelijk zijn door te voeren. Doordat bijvoorbeeld weinig installaties in wanden en vloeren worden geïntegreerd. Naast aanpasbaarheid was inpasbaarheid een groot vraagstuk. Hoe krijg je het gewenste programma ingepast binnen deze locatie in de bestaande wijk? 

De driehoekige kavel was een uitdaging, maar het bleek mogelijk om een gelaagd gebouw te maken, wat qua maat aansluit op de omliggende bebouwing en waarbij parkeren grotendeels op eigen terrein wordt opgelost.

"Het is een chique gebouw!"

Wijkmanager

Zuid

Wensen van de buurt

Door een open dialoog met de buurt en actief in gesprek te gaan met verschillende omwonenden kwamen wensen naar voren. Het gebouw mocht niet hoger worden dan het huidige, de hoeveelheid bomen moesten bewaard blijven en ze wilden graag zo min mogelijk last van de nieuwe verlichting die aangebracht gaat worden. Praktische wensen waar wij iets mee kunnen.

Visie op ontwerp én zorg

De visiepresentatie voor het ontwerp sloot goed aan bij de wensen van Zayaz en van Neynsel. Maar ook onze visie op zorg. We maken verschillende belevingswerelden voor verschillende bewonersgroepen. Zo kunnen mensen in de tuin genieten van groen en tuinieren of in het hof een beschut plekje opzoeken. Op het overdekte plein vind je voorzieningen. Het is een klein stukje stad geworden.

Maar wel een duurzaam en verantwoord stukje stad. Zayaz heeft duidelijke doelen gesteld volgens The Naturel Step principes. Samen hebben we de ambities concreet en realistisch gemaakt. Dit resulteerde onder andere in een gebouw dat droog en demontabel gebouwd wordt.

Ons speerpunt: een passend gebouw op deze plek. De locatie staat langs een belangrijke, drukke weg en is een zichtlocatie. De omgeving wordt gevuld met prachtige Bossche Schoolgebouwen. Een fraai uitzicht om voor te ontwerpen!

KAW den bosch zorggebouw zorg dementie naturel step architect

Fris en rijk

De vele positieve reacties van de gemeente, de omwonenden en de opdrachtgevers motiveren: “We zijn zelf blij met de keuze van materiaal en detaillering, dat maakt het ontwerp fris en rijk.” Een mooie gelaagdheid zorgt voor meerdere beelden op het gebouw.  Vanaf elke hoek en afstand past het in de omgeving en voegt het toe. Met een knipoog naar de jaren 70 architectuur weten we een hedendaags gebouw te maken.

De buurt is hier welkom

Leef de ruimte in de stad. We creëren verschillende ruimtes binnen en buiten. De buitenkant is stedelijk, terwijl binnen beschutte, vriendelijke plekken zijn. Het bijzondere van dit project is dat de buurt altijd welkom is. We sluiten de deuren niet na de opening van het gebouw. Een ontmoetingsplek zorgt dat omwonenden elkaar hier blijven ontmoeten.

KAW den bosch zorggebouw zorg dementie naturel step architect

Deel project

Woonzorggebouw Zuiderschans

Opdrachtgever Zayaz Van Neynsel
Partners Bouwmanagement: Propos Consultancy Constructeur: Goudstikker De Vries Installatie adviseur: Huisman Van Muijen Bouwfysica: Peutz
Programma Gecombineerd woongebouw en zorggebouw
Jaar van oplevering 2021
Projectteam Mathieu Kastelijn Wouter Rooijackers Folkert Hofstra Terence Lee Danny van Persie
Ontwerp zorggebouw Meer weten