66 ZORGSTUDIO'S

Voor Woonzorg Nederland hebben we in samenwerking met Plegt Vos een zorggebouw ontworpen met 66 zorgstudio’s. Met een groot pluspunt: de bewoners hebben een hele korte verhuisbeweging.

Toekomstbestendige zorg

Een zorggebouw met 66 zorgstudio’s die in de toekomst te transformeren zijn naar 41 driekamerappartementen, dat was het uitgangspunt. De hele infrastructuur van het gebouw is hierop gebaseerd. We bouwen via het bouwconcept van Plegt-Vos: “Huisvanu Appartementen”. Alles wordt prefab gemaakt, gevelelementen, maar ook de badkamers. De flexibiliteit die het gebouw nu biedt geeft de zorgverlener ruimte om in de toekomst aan te sluiten bij de veranderende behoefte van de doelgroep.

Bewoners met een intensieve zorgbehoefte wonen in kleine groepen samen, in een huiselijke omgeving. Elke studio heeft eigen sanitair en in het gebouw zijn gemeenschappelijke huiskamers, voorzien van een keuken, eet- en zithoek met televisie. Per verdieping wonen twee woongroepen met een centrale gezamenlijke woonkamer. De woonkamers liggen in het hart van het gebouw en zijn makkelijk te combineren.

Marum KAW zorgstudios

Korte verhuizing

Het huidige zorggebouw blijft tijdens de bouw staan. Na realisatie van de nieuwbouw verhuizen de bewoners uit het bestaande gebouw en wordt deze gesloopt. De 66 nieuwe zorgstudio’s staan direct naast het oude verzorgingstehuis en zorgt ervoor dat bewoners snel en eenvoudig kunnen verhuizen.

Houten gevel

Er lag een duidelijk stedenbouwkundig kader ten grondslag aan het plan. Om meer aansluiting te vinden bij de schaal van de omgeving hebben we het gebouw een knip gegeven. Het gebouw staat op een duidelijke stenen plint en heeft een horizontaal karakter. De houten gevel is deels horizontaal en deels verticaal.

Ramen en kozijnen liggen tussen deze horizontale houten banden en lopen van vloer tot plafond. Zo blijft de bewoner een dichte verbinding houden met buiten en natuur.

Deel project

Zorgstudio's Marum