Bouwen langs spoor: vloek en zegen

Vlakbij station Reeshof realiseert TBV Wonen 78 sociale huurwoningen onder de lage aftoppingsgrens. De locatie is aangewezen door een taskforce die de herontwikkeling van terreinen voor betaalbaar wonen aanjaagt. De voortekenen om hier te kunnen bouwen waren denkbaar ongunstig. Maar Tilburg zet door en laat wederom zien hoe je als stad restruimte succesvol en maatschappelijke verantwoord kunt ontwikkelen.

KAW architect tilburg campenhoef spoor betaalbaar wonen

Belastte restruimte vraagt om precisiewerk

Ogenschijnlijk gaat het om bouwen op een lege kavel. In werkelijkheid is de locatie sterk geluidsbelast en is veiligheid door transport van gevaarlijke stoffen op het spoor een groot probleem. Als je hierbij bedenkt dat de woningen onder de lage aftoppingsgrens sociale huur verhuurt worden, met zeer geringe woonlasten en energiekosten, wordt duidelijk dat de opgave vraagt om precisiewerk.

Bereikbare woonkwaliteit

De woningen worden gerealiseerd met energiebehoefte en energieverbruik onder de 25 kwh/m². Hiervoor is een hoogwaardig gebouw nodig met weinig energieverlies. Dit wordt uiteindelijk gerealiseerd door een hoge bouwkundige kwaliteit. Maar het zit in aanleg ingesloten in de gekozen compacte bouwvorm en typologie. De woningen zijn voor één- en tweepersoonshuishoudens, waarmee een vraag wordt bedient, die niet alleen in Tilburg groot is. Het is hier gelukt om dit met fraaie en ruime woningen tussen de 65 en 97 m² in te vullen.

"Geluidswerende maatregelen zijn ingezet om een gezond binnenklimaat en bijzondere woonkwaliteit te realiseren. Wintertuinen zorgen voor comfort en leveren een energetische bijdrage."

Mathieu Kastelijn

Architect

Het spoor als zegen en vloek

De goede bereikbaarheid per trein is voordelig voor mensen die voor werk of studie afhankelijk zijn van goed openbaar vervoer. Tegelijkertijd is de locatie door het spoor geluidsbelast. De buitenruimtes van het gebouw zijn uitgewerkt als loggia’s. Naast een prettige buitenruimte, fungeren deze ook als geluidsbuffer. Door een slimme pui-indeling zijn de loggia’s volledig te openen, zodat een volwaardig balkon ontstaat.

Eenvoudige oplossing

De 78 woningen zijn in twee identieke gebouwen zo gesitueerd dat een goede balans ontstaat tussen de maximale opbrengst door de zon en minimale belemmering door geluid. De corridor ontsluiting zorgt voor een relatief kleine hoeveelheid ontsluitingsruimte en geveloppervlak per woning, zonder in te boeten op woonkwaliteit. Doordat de gebouwen relatief kort zijn, blijven de binnengangen beperkt in lengte. Een strak constructieraster is de basis voor de architectonische verschijningsvorm en een alzijdig gebouw. De kleinere woningen met 1 slaapkamer worden op de koppen afgewisseld met woningen met twee slaapkamers. Zo ontstaat een mooie woningmix per gebouw, binnen een zeer rationele bouwstructuur.

Betaalbaar ontwerpen is meteen bouwen

Wil je betaalbaar ontwerpen, dan heb je direct een visie nodig op maakbaarheid. Het project is al in de ontwerpfase voorbereidt op samenwerking met uitvoerende partijen. Hendriks Coppelmans Bouwgroep is in de arm genomen voor engineering en construct. Zij hebben al ruime ervaring met de bouw van BENG woningen. Zij kunnen uitstekend voortbouwen op de basis die er ligt. Ook dit is deel van het succes: waar je regelmatig eerst energie moet steken in het ombouwen van een ontwerp, gaat hun volle energie uit naar de gezamenlijke engineering en optimalisatie.

Hoe realiseren we dit?

In grote lijnen is er voor het volgende installatieconcept gekozen:

  • middentemperatuurverwarming door stadsverwarming;
  • vloerverwarming;
  • gebalanceerde ventilatie met WTW-unit;
  • extra hoge Rc-waardes in de gevel, bijvoorbeeld spouwisolatie van Rc 6 en dakisolatie van Rc 8;
  • extra kierdichting qv;10 = 0,2 dm3;
  • Circa 7 PV-panelen per woning = 310 Wp;
  • Op ieder gebouw circa 15 PV-panelen voor algemeen gebruik (lift en verlichting algemene ruimtes).

De PV-panelen liggen op één zijde van de zadeldaken. In de toekomst zou ook de andere zijden van de zadeldaken nog gebruikt kunnen worden voor extra PV-panelen.

Deel project

Campenhoef Reeshoef Tilburg

Opdrachtgever TBV wonen
Duurzaamheid Aangesloten op stadsverwarming
Programma 78 sociale huurwoningen
Jaar van oplevering 2020
Ontwerpteam Mathieu Kastelijn Jackel Henstra Joost van 't Klooster