BEPERKTE BOUWSTENEN TALRIJKE WONINGTYPES

Woningcorporatie Area streeft naar nieuwe woontypes voor één tot twee persoonshuishoudens. Vanuit de Versnellingskamer sociale woningbouw, werken we aan meer woningen in de sociale huursector die de doorstroom in de wijken bevorderen. 

Simpelweg te weinig woningen

Meer woningen toevoegen is nodig, want veel één- en tweepersoonshuishoudens wonen nu in grote gezinswoningen. De doorstoom stokt, mede door de grote immigratiegolf. De bewoners willen zelf ook meer doorstroom, maar wel op een zo natuurlijke manier mogelijk.

Toevoegen aan de bestaande stad

Gemeente Meierijstad en Area brachten vanuit de Versnellingskamer voormalig school- of werkbouwlocatie in, in studies keken we naar hoe je die het beste invult. Hoeveel woningen je kunt bouwen, wat voor woontypes er passen, etc. Zo voegen we een stukje toe aan de bestaande stad, een stukje verrijking van het woningbestand van de corporatie. En daarin is het geslaagd. We krijgen van de bewoners terug dat het nieuwe aanbod goed past in hun buurt. Met kwalitatieve architectuur komen er zo natuurlijke doorverhuisbewegingen.

Bijzonder bij dit project was de vele input van de meerdere afdelingen van de corporatie die we direct konden verwerken. Dat gaf de versnelling die we nodig hadden.

Situatietekeningen

Met hoog tempo

Maar één van de belangrijkste eisen was het tempo, want we wilden meerdere woontypes presenteren in korte tijd. Om de betaalbaarheid te garanderen werken we met een beperkt aantal herbruikbare bouwstenen. En het mes snijdt aan twee kanten, zo kan je met dezelfde bouwstenen eenvoudig een compleet ander woontype ontwerpen. De woontypes focussen zich juist op maakbaarheid.

Architect Jackel: “Het is een typisch KAW-project: zorgvuldig uitgewerkte, mooie woonoplossingen die passen op de plek en bij de bewoners. ”De Versnellingskamer is één project met inmiddels zes locaties. Deze werken we af in een soort trein door het gebied. Van elk project leren we en dat voeren we door bij de volgende locatie. 

Denken vanuit generieke oplossing en op maat maken voor elke locatie, dat is wat we doen.

Jackel Henstra

Architect

Inkijkje in de woontypes

Evertsestraat Veghel: Een kleine locatie in groenzone aan het water en met het juiste woningtype pakt het heel goed uit. De woningen hebben geen voortuin of achtertuin, maar een veranda. De alzijdig woningen passen in het park en door de afgeronde hoeken stroomt de groene ruimte om het gebouw. Eenvoudig te bouwen, maar geeft een groots effect. Een bewoner: “Ik heb eigenlijk een grote tuin, maar hoef er niks aan te doen.”

Abdijlaan Uden: Een parkachtige omgeving met weinig toezicht, maar met de juiste woning creëer je een natuurlijk uitzichtpunt op het park. Door een Delftse stoep toe te voegen (een smalle strook ruimte tegen het huis voor het plaatsen van planten/bankje) creëer je leefbaarheid. De gelijke woningen met een eenvoudig uiterlijk zorgden voor anonimiteit. Op de verdieping vind je ritmisch, verticale kozijnen, die een scheiding vormen tussen de woningen. Én ze sluiten aan bij de verticaliteit van de bomen. We wilden geen dode hoeken creëren, dus de beide uiteinden van het gebouw zijn grote hoekwoningen met entree op de hoek.

kaw architect eindhoven duurzaam nieuwbouw woningen
Evertsestraat in Veghel en Abdijlaan in Uden

Groen van Prinstererlaan Veghel: Het enige woningtype met een schuine kap. Elke woning zit op een hoek van het gebouw. De ruimte onder de kap kan goed worden gebruikt als studeerruimte/berging. Deze compacte woningen zorgen dat de groene ruimte blijft, zoals een bloementuin, speelruimte en jeu de boules baan.

Jan van Galenstraat Veghel: Groene ruimte, wateropslag, bloementuin, alles is er. In deze kavel hebben we meer aandacht voor een rustig woonblok. De kleur sluit aan bij omliggende woningen, alsof het er altijd al heeft gestaan. De buurt is al vrij dicht bebouwd en er is weinig lucht. Daarom maken in het midden tweelaags-woningen en aan de kanten éénlaags-levensloopbestendige woningen. De alzijdige woonblokken hebben standaard, betaalbare bakstenen en juist de detaillering is bijzonder.

Groen van Prinstererlaan en Jan van Galenstraat in Veghel

Wijkvernieuwing 3.0: onze visie

Met de Versnellingskamer verdichten we een stukje wijk. Snel, kwalitatief, slim omgaand met budget en met specifieke maatwerkoplossingen. We werken steeds vanuit het eindbeeld. We hebben de bouwstenen klaarliggen, ook op het gebied van duurzaamheid. Per project keken we opnieuw: wat kunnen we nu toevoegen, waar we het meeste resultaat mee behalen?

Er is Ruimte Zat in de bestaande Stad. Ruimte die je kunt gebruiken voor meer woningen. Wij deden uitgebreid onderzoek naar de capaciteit van bestaande wijken. Alleen al woningbouwcorporaties kunnen met de juiste strategie de komende 10 jaar 60.000 woningen jaarlijks toevoegen binnen het eigen bezit. 

Naar Ruimte Zat onderzoek

Deel project

Duurzame nieuwbouw Veghel

Opdrachtgever Area Gemeente Meijerstad
Programma 6 sociale woningbouwprojecten onderdeel van Versnellingskamer
Jaar van oplevering 2020