TRANSFORMATIE TOT PRETTIGE WOONBUURT

Op een ogenschijnlijk ingewikkelde locatie tussen een drukke hoofdontsluitingsweg en een bedrijventerrein hebben we een stedelijke woonbuurt ontwikkeld. De intensieve bebouwing met veel aandacht voor detail is steigerloos en daarmee snel en betaalbaar gerealiseerd.

Stedelijke woonmilieus

De voormalige ROC-locatie heeft veel verborgen kwaliteiten: dichtbij de Leidse binnenstad, natuur en water langs het Zeedijkkanaal en goede uitvalsroutes. In opdracht van Did Vastgoedontwikkeling en Vink Bouw ontwierpen we een plan voor de transformatie naar een prettige woonbuurt. Omgevingskwaliteit is met verschillende woonsferen uit de plek zelf gehaald met wonen aan het water, een woonhof en stedelijk wonen op hoogte.

We hebben in deze nieuwe buurt een grote diversiteit aan type woningen ontworpen. Een duurzaam stuk stad in het klein!

Mathieu Kastelijn

Teamleider KAW Eindhoven

De woningen

De nieuwe buurt kent een grote diversiteit aan woonproducten voor betaalbaar wonen: particuliere koop, beleggershuur voor het middensegment en sociale huur. Ieder segment vraagt om een net wat ander vastgoedprincipe. Deze zijn allemaal bij elkaar gebracht in één nieuw stuk stad. Het hele ensemble is zo als project goed realiseerbaar. De verschillende gebouwen hebben daarbinnen elk hun eigen karakter en functioneren op zichzelf heel goed.

Inspiratie industriële architectuur

Het plan is in samenwerking met Vink Bouw in een bouwteam uitgewerkt. Voor de complexe locatie is een hybride systeem ontwikkeld. De laagbouw is in een traditioneel bouwsysteem gebouwd. De toren is een van de eerste, volledig steigerloos gebouwde woontorens met een keramische buitenschil. Niet alleen een logistieke, maar vooral ook een architectonische uitdaging. Wij zijn geïnspireerd door het werk van Auguste Perret in Le Havre. Dat is te zien aan de gevelcomposities. Waar gevelelementen bij elkaar komen zie je nauwelijks naden, omdat die in het architectonisch detail met banden zijn weg gewerkt. De bouwmethode gaf de kans een rijke metselwerkgevel met veel detail te ontwikkelen. Iets wat je bij woontorens van deze omvang en huurcategorie zelden ziet. De bouwmethode – en vooral ook de kortere afbouwtijd – hebben dit mogelijk gemaakt.

Bijzonder detail is dat het metselwerk met mooie patronen en voegen een ambachtelijke uitstraling heeft, maar volledig prefab is opgebouwd zonder na te voegen. De belegger zal hiervan profijt hebben door een nagenoeg onderhoudsvrije gevel van keramisch materiaal.

We hebben samen met het ontwerpteam een integraal plan in BIM opgesteld. Hierdoor hadden ontwikkelaar en bouwer perfect inzicht in de planvorming.

Ruimte Zat

Stedelijke restruimte kan geschikt zijn voor transformatie naar een fijn woonmilieu, zoals hier in Leiderdorp. Met de juiste aanpak creëer je zo meer betaalbare woningen, want de vraag is hoog.

Er is Ruimte Zat voor meer woningen in de stad. Wij deden uitgebreid onderzoek naar de capaciteit van bestaande wijken en publiceerden ons rapport: Ruimte Zat in de Stad. 

Rapport

Deel project