Transformatie tot prettige woonbuurt

Steeds meer stedelijke restruimte komt in beeld voor oplossingen voor de groeiende vraag naar betaalbaar stedelijk wonen. Zo ook in Leiderdorp. Op een ogenschijnlijk ingewikkelde locatie tussen een drukke hoofdontsluitingsweg en een bedrijventerrein hebben we een stedelijke woonbuurt ontwikkeld. De intensieve bebouwing met veel aandacht voor detail is steigerloos en daarmee snel en betaalbaar gerealiseerd.
Woningbouw KAW architecten ROC terrein Leiderdorp

Stedelijke woonmilieus

De voormalige ROC-locatie heeft veel verborgen kwaliteiten: dichtbij de Leidse binnenstad, natuur en water langs het Zeedijkkanaal en goede uitvalsroutes. In opdracht van Did Vastgoedontwikkeling en Vink Bouw ontwierpen we een plan voor transformatie naar een prettige woonbuurt. Omgevingskwaliteit is met verschillende woonsferen uit de plek zelf gehaald met wonen aan het water, een woonhof en stedelijk wonen op hoogte.

"We hebben in deze nieuwe buurt een grote diversiteit aan type woningen ontworpen. Een duurzaam stuk stad in het klein!"

Mathieu Kastelijn

Teamleider KAW Eindhoven

De woningen

In het plangebied zijn verschillende woningsoorten terecht gekomen: particuliere koop, beleggershuur voor het middensegment en sociale huur. Ieder segment vraagt om een net wat ander vastgoedprincipe. Deze zijn allemaal bij elkaar gebracht in een slimme opzet. De verschillende gebouwdelen vormen een ensemble. Zo is het goed als project realiseerbaar is, maar kunnen de verschillende onderdelen ook op lange termijn los van elkaar functioneren.

Architectuur

Het plan is in samenwerking met Vink Bouw in een bouwteam uitgewerkt. We hadden hierbij de rol als ontwerpende productontwikkelaar: de woonkwaliteit en uitstraling is als uitgangspunt gehanteerd en geïntegreerd in een slim bouwsysteem. Het is gelukt de woontoren volledig steigerloos op te bouwen. Dit heeft de bouwtijd – en vooral ook de afbouwtijd – enorm verkort. Ook is hiermee een veel hogere kwaliteit gerealiseerd dan bij traditionele bouw.

Bijzonder detail is dat het metselwerk met mooie patronen en voegen een ambachtelijke uitstraling heeft, maar volledig prefab is opgebouwd, ook zonder te voegen. De belegger zal hiervan profijt hebben door een nagenoeg onderhoudsvrije gevel van keramisch materiaal.

We hebben samen met het ontwerpteam een integraal plan in BIM opgesteld. Hierdoor hadden ontwikkelaar en bouwer perfect inzicht in de planvorming.

Ruimte Zat

Stedelijke restruimte kan geschikt zijn voor transformatie naar een fijn woonmilieu, zoals hier in Leiderdorp. Met de juiste aanpak creëer je zo meer betaalbare woningen, want de vraag is hoog.

Er is Ruimte Zat voor meer woningen in de stad. Wij deden uitgebreid onderzoek naar de capaciteit van bestaande wijken en publiceerden ons rapport: Ruimte Zat in de Stad. 

Rapport

Deel project

Placemaking in Leiderdorp